På 112-dagen vill vi uppmuntra dig att säkra din dag

10.2.2017 kl. 11.39

Den nationella och europeiska 112-dagen äger rum lördagen den 11 februari. Vi på Västra Nylands räddningsverk vill deklarera allas rätt till trygghet. Var och en kan se till att omgivningen är trygg och säker. Säkerhet kräver små men viktiga insatser. Avlägsna risker, ta hand om, bry dig om.

På nödnummersdagen 11.2 och veckan fram till dess ordnas evenemang för allmänheten runt om i Finland. I räddningsverkets område ordnas mer än tio säkerhetsevenemang för hela familjen. Årets tema är småbarn. Vi önskar att du funderar på hur du kan förebygga olyckor.

Största delen av de olyckor som drabbar småbarn äger rum i hemmet

De vanligaste olyckorna som barn under ett år råkar ut för är falla ner, falla omkull, hetta och heta ämnen, krockar, kvävning, drunkning och åka bil. Över 70 procent av barnen under tre år på bäddavdelningarna hade råkat illa ut hemma. Med små, förebyggande insatser kan du öka barnens säkerhet i olika situationer. Förvara mediciner, tvättmedel, vassa föremål och tändstickor utom räckhåll för barnen. Fäst skåpen i väggen. Se till att barnet har en lagom stor och rätt installerad bilbarnstol och spänn fast säkerhetsbältet. På 112paiva.info/sv/tips finner du broschyren ”Ett säkert hem för spädbarn” och andra tips för säkerheten i hemmet.

Redan små barn kan du lära att handla säkert och att ringa till 112 när det är av nöden. Det är vi vuxna som är i nyckelposition; vi är lärare och exempel och det är vi som skapar säkra förutsättningar.  Vi vill vara rädda om våra närstående oberoende av ålder. När har du senast kontrollerat att en äldre anhörig eller vän har en brandvarnare som fungerar? Har du frågat en ensamboende om hälsan och hur det känns att bo ensam? Bara ett telefonsamtal eller ett kort möte kan vara viktigt. Redan små gärningar och litet omtanke främjar säkerheten.

Våga hjälpa

I ett nödläge är det vår plikt att stanna och kalla på hjälp och att börja släcka eller ge första hjälpen om det behövs. Det är viktigt att du upprätthåller färdigheter i släckning och första hjälpen, så att du kan hjälpa i ett nödläge. Vi på räddningsverket rekommenderar att du laddar ner appen ”112 Finland” på din mobil. När du ringer nödcentralen via appen vet vi din exakta position och hjälpen når fram snabbt och säkert.

Hjärtstartare, defibrillatorer för lekmän, är allt vanligare i allmänna byggnader. Apparatens läge markeras med en skylt, ett vitt hjärta med en grön blixt och mot en grön bakgrund (se bilden). Hjärtstartaren kan användas av vem som helst. Den berättar vad du ska göra, steg för steg. En del startar av sig själv, en del från en strömställare. Apparaten analyserar patientens hjärtfunktion och ger vid behov patienten en elektrisk stöt för att få ett hjärta som har kammarflimmer att slå normalt. Apparaten ger inte elektriska stötar i onödan och du kan inte skada patienten med hjärtstartaren. Använder du inte hjärtstartaren fastän det finns en kan det ha ödesdigra konsekvenser. Innan du använder hjärtstartaren ska du emellertid se till att patienten ligger på ett torrt, icke-metalliskt underlag.

Räddningsverket önskar alla hjärtligt välkomna till evenemangen på 112-dagen. Titta på programmet vilket evenemang som passar dig! Vi har bland annat öppet hus på brandstationen och vi demonstrerar räddningsverksamhet och materiel.

112-dagens programutbud i Västra Nyland

Torsdagen 9.2

Lojo brandstation, Malmskillnadsvägen 4, Lojo, kl. 14-18.

Lördagen 11.2

Bobäck FBK, Masaby K-Market, Tinagränden 1, Masaby, Kyrkslätt, kl. 11-14.

Bromarv FBK, Vättlaxvägen 20, kl. 10-13.

Ekenäs FBK, Genvägen 7, kl. 10-14.

Esbo FBK, Östra Åvägen, kl. 10–14.

Hangö brandstation, Sillgränd 9, kl. 13-16.

Karis brandstation, Bangatan 9, kl. 13-16.

Köpcentret Sello, Albergagatan 3, Esbo, kl. 12-18.

Leppävaaran VPK, Alberga brandstation, Portvaktsvägen 3, Esbo.

Långvik FBK, Medvastvägen 7, Kyrkslätt, kl. 10-13.

Nummela brandstation, Asemantie 61, Vichtis, kl. 10-13.

Sjundeå FBK, Länsmansbacken 76, kl. 10-14.

Hagalund, Esbo, Tapiolan talvirieha, Grankulla FBK kl. 10-15.

Tuorilan VPK, Siikalantie 41, Högfors, kl. 10-14.

Virkkalan VPK, Virkbyvägen 9, Lojo, kl. 10-12.


Ämne:
  • Säkerhet
Målgrupp:
  • Barn och familjer