Auta auttajia auttamaan – 112-päivä Länsi-Uudellamaalla

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä
6.2.2019 klo 12.10

112-päivän tapahtumat Länsi-Uudenmaan alueella

Vaaranpaikkojen tunnistaminen ja ennakoiva toiminta niin, ettei vahinkoja satu, on tärkeintä turvallisuustyötä mitä jokainen voi tehdä. Jos onnettomuus kuitenkin tapahtuu, oikeilla ensitoimilla on suuri merkitys. Alkusammutuksella voi estää tulipalon leviämisen tuhoisaksi, ja ensiapua antamalla voi pelastaa hengen. Valtakunnallisena 112-hätänumeropäivänä 11.2.2019  Länsi-Uudenmaan alueen turvallisuustoimijat muistuttavat keinoista, joilla voi auttaa auttajia auttamaan.

Tarkoilla sijaintitiedoilla apu löytää perille

Kiireellisissä hätätilanteissa, joissa ihmisen henki tai terveys, omaisuus tai ympäristö on vaarassa, tulee soittaa hätänumeroon 112.

— Suosittelemme 112 Suomi -sovelluksen lataamista kännykkään. Sovelluksen kautta hätänumeroon soittaessa tarkka sijaintitieto välittyy automaattisesti hätäkeskukseen ja avun saanti nopeutuu. Sijainnin välittyminen on suuri apu etenkin silloin, jos ei tiedä missä on, esimerkiksi liikkuessa luonnossa tai vieraalla paikkakunnalla, muistuttaa johtava palotarkastaja Pauliina Kopra.

Sijaintitietojen välittämiseen hätäpuheluiden yhteydessä on muitakin palveluita, kuten Android-puhelimissa toimiva AML sekä Smart Locator ja autojen eCall. Vaikka käyttäisi sovellusta, on hätäpuhelun yhteydessä tärkeää kertoa myös suullisesti tiedot sijainnista. Esimerkiksi tieto siitä, monennessako kerroksessa tulipalo on tai mihin suuntaan menevillä moottoritien ajokaistoilla onnettomuus on tapahtunut, helpottaa auttajia suuntaamaan oikeaan paikkaan.

Sijaintietojen kertomisen lisäksi on mahdollisuuksien mukaan hyvä järjestää opastus onnettomuuspaikalle. Esimerkiksi usean kerrostalon taloyhtiössä tai laajassa yrityskeskuksessa auttajia auttaa, jos jo ulkona on joku opastamassa missä rakennuksessa ja kiinteistön osassa hätätilanne on. Ajantasaiset opastaulut ovat myös tärkeitä.

— Mikäli kerrostalon alaovi on lukittuna, kerro asiasta hätäpuhelun yhteydessä. Kerro myös, kuinka ovi saadaan auki. Esimerkiksi ovikoodin voi antaa hätäkeskuksen päivystäjälle. Mitä jouhevammin päästään rappuun sitä nopeammin apu saadaan perille, vinkkaa vanhempi konstaapeli Tiina Söder.

Keskeinen avun perille löytämistä auttava tekijä on selkeä ja näkyvä osoitenumerointi. Länsi-Uudenmaan pelastuslaitos ja poliisi pyytävätkin alueen asukkaita tarkistamaan, että oman talon osoitenumero on selkeästi näkyvillä kadulle kaikkina vuoden ja vuorokauden aikoina. Osoitenumeron näkyvyyttä ja kiinteistön opastaulua kannattaa miettiä ulkopuolisen silmin, löytääkö niiden perusteella nopeasti paikalle myös henkilö, joka ensimmäistä kertaa tulee kiinteistöön.

Pysähdy auttamaan liikenneonnettomuuteen joutuneita

Onnettomuuspaikan huomatessaan tulee laskea ajonopeutta. Jos olet ensimmäisenä onnettomuuspaikalla ja toteat, että apua tarvitaan, varmista oman turvallisuuden lisäksi, että lisäonnettomuuksia ei pääse tapahtumaan. Paikalle tulee hälyttää apua sekä tarvittaessa antaa ensiapua loukkaantuneille.

— Pysähtyminen tulee tehdä ilman voimakasta, äkillistä jarrutusta. Hidasta rauhallisesti ja laita jo hidastusvaiheessa hätävilkut päälle. Aja lähelle tienreunaa ja pysäytä auto tien pientareelle onnettomuuspaikan jälkeen. Jätä hätävilkut päälle, opastaa Söder.

Pue huomioliivit yllesi ennen kuin poistut autosta. Siirry piennarta pitkin auttamaan onnettomuuden uhreja, ja hälytä apua soittamalla hätänumeroon 112.

Jokaisella on velvollisuus auttaa ja oikeus saada apua hätätilanteessa. Onnettomuuspaikalle pysähtymällä pystyy välittämään hätäkeskukselle tarkan sijainnin.

Kopralla ja Söderillä on sekä onnettomuuspaikan ohittajille että apua antamaan jääville yhteinen toive.

— Ethän vaaranna tilannetta entisestään sillä, että kuvaat tai videoit tapahtumapaikkaa tai uhreja avun hälyttämisen tai sen antamisen sijaan.

Katso 112-päivän tapahtumat Länsi-Uudenmaan alueella


Aihealue:
  • Turvallisuus