​Autetaan toisiamme: 112-päivä kannustaa muistamaan pienet teot

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä
4.2.2020 klo 14.11

112-päivää on vietetty Suomessa vuodesta 1997 lähtien. Teemapäivä nostaa esiin turvallisuuden merkitystä ihmisten arjessa. 112-päivänä halutaan kannustaa kansalaisia tekemään pieniä, tai miksei suuriakin, tekoja oman ja  lähiympäristön turvallisuuden puolesta.

Pieni, tärkeä teko

Eräs yllättävä, kenties pieneltäkin tuntuva asia on osoitenumero ja sen näkyvyys.
– Hätätilanteessa jokainen minuutti merkitsee. Näkyvät ja selkeät osoitenumeroinnit ja opastaulut varmistavat avun perille löytämisen, korostaa turvallisuuskouluttaja Timo Levänen Länsi Uudenmaan pelastuslaitokselta.

Länsi-Uudenmaan turvallisuustoimijat kehottavatkin tarkistamaan ja varmistamaan, että osoitenumerointi näkyy tielle kaikkina vuoden- ja vuorokauden aikoina. Osoitenumeron ja erityisesti useamman talon yhteisen opastaulun tulee olla niin suuri, että keskeiset asiat nähdään nousematta autosta.

112 Suomi -sovellus auttaa avun perille

Turvallisuusalan eri toimijat muistuttavat 112-päivänä myös hätänumeron oikeanlaisesta käytöstä. Jos epäilet, onko kyseessä hätätilanne vai ei, on aina parempi soittaa hätänumeroon 112 kuin olla soittamatta.

– Avun hälyttämiseksi tapahtumapaikalle on tietysti ratkaisevaa, että viranomaiselle tulee tietoa tapahtuneesta. Tästä syystä onkin erityisen tärkeää, että etenkin lapsia opetetaan rohkeasti soittamaan hätänumeroon, kun itse tai joku muu on avun tarpeessa. Yleensä varoitetaan lapsia ja nuoria siitä, ettei hätänumeroon saa soita ”turhaan”. Tämä ei saisi kuitenkaan nostaa kynnystä olla yhteydessä hätäkeskukseen, kun joku tarvitsee apua, toteaa komisario Markus Ramstedt Länsi-Uudenmaan poliisilaitokselta.

Onnettomuuspaikan paikantaminen on entistä helpompaa 112 Suomi -sovelluksella. Kun hätäpuhelun soittaa sovelluksen kautta, pystytään soittaja paikantamaan automaattisesti. Näin avun saaminen helpottuu ja nopeutuu tilanteissa, joissa soittaja ei tiedä tarkkaa sijaintia.

Poliisilaitoksen ja pelastuslaitoksen yhteiset tapahtumat tiistaina 11.2.:

Kauppakeskus Iso Omena klo 14–19 Matinkylä, Espoo
Tilaisuudessa saat arvokasta tietoa arjen turvallisuudesta. Tapahtuman järjestävät yhteistyössä Keravan hätäkeskus, Länsi-Uudenmaan pelastuslaitos ja Länsi-Uudenmaan poliisilaitos, Kauppakeskus Iso Omena, Suomen Punainen Risti ja Espy pelastuskoirayhdistys. Suomen Palohenkilöstön Urheiluliitto julkistaa tapahtumassa vuoden 2019 palomiesurheilijavalinnan.

Paloasema, Tammisaari klo 15–18, Oikotie 7
Tilaisuudessa saat arvokasta tietoa arjen turvallisuudesta. Pelastuslaitos ja Ekenäs FBK esittelevät toimintaansa. Tapahtuman järjestävät yhteistyössä Länsi-Uudenmaan pelastuslaitos ja Länsi-Uudenmaan poliisilaitos.

Tule tutustumaan toimintaan

112-päivänä järjestetään Länsi-Uudenmaan alueella useita kaikille avoimia tapahtumia. Myös monet sopimuspalokunnat pitävät ovet avoinna ja järjestävät ohjelmaa. Tule mukaan tutustumaan arjen turvallisuuteen ja siihen, miten sinä voit toimia hätätilanteissa oikein.

Katso 112-päivän tapahtumat Länsi-Uudellamaalla.

112 hätänumeropäivä mainos