Ensihoito

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä

Länsi-Uudenmaan pelastuslaitos tuottaa ensihoitopalvelua sairaanhoitopiirin kanssa tehdyn yhteistoimintasopimuksen perusteella. Ensihoitopalvelun saatavuus, taso ja sisältö on määritelty palvelutasopäätöksessä.

Länsi-Uudenmaan pelastuslaitoksen ensihoitopalvelujärjestelmä on rakennettu siten, että mahdollisimman moni hätätilapotilas tavoitetaan riittävän ajoissa, hänelle voidaan antaa tilan edellyttämä ja laadukas ensihoito sekä samalla huolehtia potilaan mahdollisesti tarvitsemasta (kiireellisestä) kuljetuksesta oikeaan ja tarkoituksenmukaiseen hoitopaikkaan. Hätätilapotilaat tulee tavoittaa mahdollisimman nopeasti, jotta potilaan selviytymismahdollisuudet ja jatkohoidon tulokset olisivat parhaat mahdolliset. Merkittävä osa ensihoitopalvelun potilaista on kuitenkin muita kuin hätätilapotilaita.

Länsi-Uudenmaan pelastuslaitoksella on välittömässä hälytysvalmiudessa useita ensihoitoyksiköitä sekä ensihoidon kenttäjohtoyksikkö. Ensihoitopalvelukokonaisuuteen kuuluu ensivaste-, perus- ja hoitotason sekä kenttäjohtajatoiminta. Yhteistyötä tehdään mm. lähialueiden pelastuslaitosten, sopimuspalokuntien, sairaanhoitopiirien, FinnHEMSin lääkärihelikopterin, perusterveyden- ja sosiaalihuollon sekä poliisin kanssa.

Palvelun ja toteutetun hoidon laatutasoa valvotaan asiantuntija-arvion, tilastointijärjestelmän ja asiakaspalautteen sekä tutkimuksen keinoin. Länsi-Uudenmaan pelastuslaitoksella on käytössä ensihoidon sähköinen potilastietojärjestelmä. Järjestelmän kautta potilastiedot kyetään siirtämään kentälle tai kentältä sairaalaan.

Ensivastetoiminta

Länsi-Uudenmaan pelastuslaitos huolehtii ensivastetoiminnasta Espoon, Kauniaisten, Kirkkonummen, Lohja, Vihdin, Karkkilan, Raaseporin, Hangon, Inkoon ja Siuntion alueilla (kuntien tekemä yhteistoimintasopimus).

Ensivasteella tarkoitetaan ensimmäiseksi tapahtumapaikalle ehtineen viranomaisen tai viranomaisen valvonnanalaisen henkilön (esim. sopimuspalokuntalainen) vakavasti loukkaantuneelle/sairastuneelle antamaa hoitoa, potilaan tilan arviointia ja havaintojen raportointia.

Julkaistu 20.12.2011 klo 12.32 , päivitetty 28.8.2020 klo 8.35

Aihealue:
  • Ensiapu, 
  • Hätänumerot, 
  • Pelastuspalvelut