Huolehdi kesämökin nuohouksesta

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä
29.6.2018 klo 16.08

Nuohous on tärkeää rakennusten paloturvallisuuden kannalta. Säännölliset nuohoukset pitävät tulisijat ja hormit turvallisessa kunnossa ja ehkäisevät nokipaloja. Nokipaloissa savuhormin sisäpinnalla oleva noki syttyy palamaan ja vaarana on talon rakenteiden syttyminen. Puhdas ja nuohottu tulisija toimii tehokkaasti ja ympäristöystävällisesti. Nuohoojat ovat parhaita asiantuntijoita kertomaan tulisijojen ja hormien kunnosta sekä mahdollisista turvallisuuspuutteista, kuten riittämättömistä suojaetäisyyksistä tai puuttuvista kipinäsuojista.

Vapaa-ajan asunnon ja saunan tulisijat ja hormit on nuohottava kolmen vuoden välein. ”Jos käyttää mökkiä vuoden ympäri, voisi olla hyvä nuohota useamminkin, vaikka vuosittain. Näin hormit ja tulisijat pysyvät kunnossa ja tulisijaa voi lämmittää hyvillä mielin”, Länsi-Uudenmaan pelastuslaitoksen johtava palotarkastaja Nina Piela-Tallberg toteaa. ”Muistuttaisin myös vielä, että piirinuohousjärjestelmä päättyi vuoden 2017 lopussa ja nyt koko Uudenmaan alueella on käytäntönä, että kiinteistön omistaja itse valitsee ja tilaa haluamansa nuohoojan paikalle”, Piela-Tallberg sanoo.

Nuohousalan yrittäjiä löytyy esimerkiksi sivustolta www.nuohoojat.fi sekä netin hakukoneilla etsimällä. Tietoa lähialueen nuohoojista saa myös muun muassa paikallislehdistä ja osa nuohoojista lähettää omia esitteitään asiakkaille. Nuohouksen voi suorittaa vain ammattitaitoinen nuohooja, jolla on nuohoojan ammattitutkinto tai nuohoojamestarin erikoisammattitutkinto. Nuohouksesta voi sopia yhdessä mökkinaapurien kanssa. On todennäköisesti edullisempaa, kun nuohooja tulee yhdellä käynnillä hoitamaan useita vapaa-ajan asuntoja lähialueella. Nuohoojan kanssa on hyvä sopia nuohouksen hinnoittelusta etukäteen. On myös hyvä kirjata kalenteriin, milloin nuohooja kävi, jotta muistaa tilata seuraavan käynnin ajallaan.

Pääseekö mökin ja saunan katolle turvallisesti?

”Kiinteistön omistajan tulee huolehtia, että nuohoojalla on turvallinen pääsy piipulle. Tähän kuuluu esimerkiksi se, että tikkaat ja kattosillat ovat käyttökuntoiset ja nuohooja voi liikkua katolla ilman vaaraa putoamisesta”, johtava palotarkastaja sanoo ja kehottaa tarkistamaan, että turvallisuusasiat ovat kunnossa ennen nuohoojan tilaamista. Katso tarkemmat nuohoukseen liittyvät ohjeet sivustolta www.lup.fi/nuohous.


Aihealue:
  • Turvallisuus