Ilotulita turvallisesti

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä
28.12.2018 klo 14.56

Ilotulitteiden myynti alkoi torstaina 27.12. ja se päättyy uudenvuoden aattoiltana 31.12. Käytä vain hyväksyttyjä Suomessa myytäviä ilotulitteita, joissa on CE-merkintä. Hätäraketteja ei saa käyttää ilotulitteina, sillä ne voivat aiheuttaa turhia etsintöjä etenkin vesistöjen läheisyydessä.

Länsi-Uudenmaan pelastuslaitos valvoo ilotulitteiden myyntiä ja varastointia. Pelastuslaitos tarkastaa kaikki alueellaan sijaitsevat 94 ilotulitteiden myyntipistettä myynnin aikana. Tarkastuksissa kiinnitetään huomiota erityisesti turvallisuusjärjestelyihin ja toiminnan luvanmukaisuuteen. Mikäli toiminnassa havaitaan vakavia puutteita tai tuotteita luovutetaan alaikäisille, myynti keskeytetään.

Ilotulitteet ovat aina aikuisten vastuulla

Lain mukaan vain täysi-ikäiset, yli 18-vuotiaat, saavat ostaa, pitää hallussa ja käyttää ilotulitteita. Ethän vaaranna lapsesi ja muiden terveyttä antamalle alaikäiselle ilotulitteita! Vastuu ilotulitteiden käytöstä on aina niiden hankkijalla eli aikuisella.

Ilotulitteita saa käyttää 31.12. klo 18 alkaen. Ilotulitteiden ampuminen on lopetettava samana yönä 1.1. klo 02.00 mennessä. Tarkista onko alueellasi rajoituksia ilotulitteiden ampumiselle.

Ilotulitteiden ampujan tulee olla täysi-ikäinen ja selvin päin. Suojalasit ovat pakolliset ilotulitteiden ampujille. Suosittelemme suojalasien käyttöä myös kaikille ilotulitusten katsojille. Katso ohjeet turvalliseen ilotulitteiden käyttöön Tukesin sivulta

Alueelliset rajoitukset ilotulitteiden ampumiselle

Länsi-Uudenmaan pelastuslaitoksen alueella ilotulitteita ei saa käyttää:

- Teollisuusalueet.

- Rakennusten läheisyys.

- Hanko: keskustan alue, sallittu vain Regattarannassa (yleinen uimaranta vapaudenpatsaan luona).

- Lohja: Sammatissa rajoitus 300 m säteellä kirkosta.

- Raasepori: Karjaan rautatieaseman lähistö. Tammisaari, keskustan alue (sallittu vain alueilla Södra Viken, Ormnäs strand, Knipnäs strand, Handelshamnen, Stallörsparken).

Ilotulitekäytännöt vaihtelevat pelastusalueittain, joten muista tarkistaa oman kuntasi ja alueesi käytännöt.

Länsi-Uudenmaan pelastuslaitos toivottaa kaikille turvallista uutta vuotta 2019!


Aihealue:
  • Turvallisuus