Inkoon Fagervikin lahden tammikuisen öljyvahingon likaamien rantojen kunnostus on aloitettu

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä
29.4.2020 klo 11.34

Inkoon Fagervikin lahdella havaittiin 31.1.2020 öljyvahinko. Veteen pääsi kevyttä polttoöljyä arviolta 5-10 kuutiota Fortumin kallioöljysäiliöiden vuotovesien pumppauksen yhteydessä. Fagervikin lahti suljettiin puomeilla öljyn leviämisen estämiseksi ja torjuntatyöt aloitettiin öljyn keräämiseksi.

Torjuntatöitä on tehty yli 2½ kuukautta ja alueelle on laskettu useita kilometrejä öljyntorjuntapuomeja estämään öljyn leviämistä, niitetty öljyn likaamaa rantakaislikkoa noin 1,6 hehtaaria sekä imeytetty ja kerätty öljyä.

Ympäristötekniset tutkimukset on saatu valmiiksi koko vahinkoalueelta. Tutkimusten tulosten perusteella puomien poisto ja öljyntorjuntajätteen siivoukset on aloitettu vahinkoalueen etelärannalta. Jokaiselle onnettomuuden vaikutusalueella olevalle kiinteistölle laaditaan oma tutkimusraportti, jotka toimitetaan kiinteistöjen omistajille viranomaisten hyväksynnän jälkeen.

Tutkimusten perusteella kunnostusta vaativien rantojen urakointi on aloitettu ensimmäisten kohteiden osalta. Kunnostus tehdään ympäristöasiantuntijoiden johdolla.

Lähipäivinä siivotaan Fagervikin lahden eteläistä ranta-aluetta. Työ on aloitettu pilaantuma-alueen itäpäästä ja etenee kohti länttä. Lahden pohjoisrannalla vaihdetaan vanhoja imeytyspuomeja uusiin.

Maanomistajat ovat olleet aktiivisesti mukana prosessissa ja jakaneet tärkeää tietoa öljyhavannoistaan viranomaisille. Maanomistajille pidettiin tiedotustilaisuus 5.3. Seuraava tiedotustilaisuus järjestetään, kun koronatilanteen aiheuttamat rajoitukset sen mahdollistavat.

Viranomaisvastuu siirtyi Länsi-Uudenmaan pelastuslaitokselta Inkoon kunnalle 16.4.2020 alkaen.