Joulu ilman onnettomuuksia

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä
22.12.2014 klo 17.59

Länsi-Uudenmaan pelastuslaitoksella on joulunpyhinäkin jatkuvassa hälytysvalmiudessa noin 60 työntekijää. Toivomme kuitenkin, ettei meidän tarvitsisi olla osa kotien joulunviettoa. Turvallisuus on pieniä tekoja arjessa, myös jouluna. Monet onnettomuuksista aiheutuvat ihmisten oman toiminnan seurauksena. Huolehditaanhan jokainen itsestämme ja läheisistämme niin, että loppuvuosi sujuisi ilman ikäviä vahinkoja.

Kinkut ja piparit savutta tarjolle

Jouluaattona 2013 Länsi-Uudenmaan pelastuslaitoksella oli 18 pelastustehtävää. Niihin sisältyi kaksi uuniin kärähtäneen kinkun aiheuttamaa ja yksi piparien palamiseen liittyvä tehtävä. Pelastuslaitos toivoo kokkailijoille valppautta jouluruokien valmistamisessa. Sammutuspeite on hyvä pitää keittiössä saatavilla.

Muutama viikko sitten sattui Länsi-Uudellamaalla tilanne, jossa kynttelikkö putosi, rikkoutui ja sytytti läheisiä tekstiilejä palamaan. Tilanteesta selvittiin onneksi vähäisin vahingoin. Jouluvalojen sijoittelussa saa olla tarkkana, jottei vaaratilanteita synny. Rikkinäisiä jouluvaloja ei pidä käyttää, ne voivat aiheuttaa sähköiskun tai tulipalon vaaran. Ulkona ja kosteissa tiloissa tulee käyttää vain ulkokäyttöön suunniteltuja jouluvaloja.

Viimeinen sammuttaa kynttilät

Muita tärkeitä muistettavia asioita on muun muassa palovaroitinten toiminnan tarkistaminen ja kynttilöiden turvallinen käyttö. Palavaa kynttilää tulee aina valvoa ja viimeisen on muistettava sammuttaa kynttilät ennen tilasta poistumista. Väsyneenä ei kannata kynttilöitä sytyttää tai laittaa ruokaa liedelle, moni palo on saanut alkunsa asukkaan nukahdettua vahingossa.

Takan lämmitys tulee tehdä maltillisesti, ei ajamalla äkillisesti lämpöä taloon ”piippu punaisena”. Hyvä on myös varmistaa, että nuohouksesta on huolehdittu, jotta nokipalon vaara olisi mahdollisimman pieni.

Pidetään itsestämme ja toisistamme huolta! Annetaan kaikille turvallinen, sopuisa, kiireetön ja raitis joulu.

Turvallista ja rauhaisaa joulunaikaa!

Länsi-Uudenmaan pelastuslaitos


Aihealue:
  • Onnettomuudet, 
  • Paloturvallisuus, 
  • Turvallisuus