Joulun tarinoita

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä
22.12.2017 klo 7.12

Sähkökynttelikön vikaantunut lamppu kuumeni ja sytytti verhot tuleen. Ketjukolarissa loukkaantui viisi. Peilikirkas jää houkutteli, ulkoilija hukkui heikoille jäille. Parvekkeelle yöksi palamaan unohtunut kynttilä sytytti pöydän. Mies hukkui pudottuaan veneestä hyiseen veteen. Ulkoroihu sytytti rivitalon seinän. Uunin termostaatti vikaantui ja kinkku kärähti uuniin. Auto suistui tieltä, kuljettaja menehtyi. Mies sai sydänkohtauksen lumitöitä tehdessään. Kynttelikkö putosi ikkunalta, rikkoutui ja sytytti sohvan. Sauna paloi, kun löylyhuoneessa ollut pyykkinaru suli ja pyykit putosivat kiukaalle.

Osa joulun tarinoista on kovin surullisia. Ikävimpiä ovat ne, joissa sattuu henkilövahinkoja. Onneksi välillä on onni onnettomuudessa, esimerkiksi palovaroittimen tai kanssaihmisten nopea toiminta pelastavat, tai alkusammutus ja oikea ensiapu lieventävät seurauksia. Millainen on oma ja läheistesi joulun tarina? Miten voit edesauttaa, että se olisi turvallinen ja onnellinen?

Sanotaan, että ennakointi vie vaaroilta voimat. Liikenteessä kannattaa auto ja kuski olla kunnossa, turvaväli riittävä ja nopeus rajoitusten ja kelin mukainen. Heijastimet ja valot lisäävät kevyenliikenteen kulkijoiden turvallisuutta. Heikoille jäille ei tule mennä ja veneillessä tähän aikaan vuodesta kuivapuku on olennainen varuste. Elävää tulta ei pidä jättää valvomatta ja viimeisen on tärkeää sammuttaa kaikki kynttilät, myös terassilta tai parvekkeelta. Ulkotulet pitää sijoittaa riittävän kauas rakennuksista ja tuettava niin, etteivät ne keventyessään kaadu tai siirry tuulen mukana vaaraa aiheuttavilla paikoille. Kynttilöitä ja ulkotulia poltetaan vain palamattomalla alustalla.

Sisäkäyttöön tarkoitettuja jouluvaloja ei tule laittaa ulos ja vikaantuneet valot poistetaan käytöstä. Jouluruokia kokkaillessa liettä ja uunia pitää vahtia ja palovaroittimen on oltava toimintakunnossa, jotta se hälyttää ongelmatilanteissa. Saunan kiukaan lähellä tai yläpuolella ei saa kuivattaa pyykkiä. Tulisijoja tulee lämmittää maltillisesti ja nuohouksesta huolehtia määrävälein. Lapset ansaitsevat aikuisilta raittiin ja sopuisan joulun, nautithan siis alkoholia vain maltilla. Eihän iäkäs läheinen jää jouluna yksin tai häntä tuupata vieraiden hoitoon osana joulusiivousta? Lemmikkien vointia voi edesauttaa siivoamalla lahjanarut ja muovit pois niiden ulottuvilta ja huomioimalla, etteivät ihmisten herkut, kuten joulusuklaa, ole niille hyväksi.

Toivomme kaikille turvallista ja hyvää joulunaikaa!

Länsi-Uudenmaan pelastuslaitoksen väki

LUP joulukuusenkoristeet


Aihealue:
  • Turvallisuus