Käytä ilotulitteita turvallisesti

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä
27.12.2017 klo 12.10

Ilotulitteiden myynti alkaa keskiviikkona 27.12. ja päättyy uudenvuoden aattoiltana. Käytä vain hyväksyttyjä Suomessa myytäviä ilotulitteita, joissa on CE-merkintä tai Tukes-numero. Hätäraketteja ei saa käyttää ilotulitteina, sillä ne voivat aiheuttaa turhia etsintöjä etenkin vesistöjen läheisyydessä.

Länsi-Uudenmaan pelastuslaitos valvoo ilotulitteiden myyntiä ja varastointia. Pelastuslaitos tarkastaa kaikki alueellaan sijaitsevat 97 ilotulitteiden myyntipistettä myynnin aikana. Tarkastuksissa kiinnitetään huomiota erityisesti turvallisuusjärjestelyihin ja toiminnan luvanmukaisuuteen. Mikäli toiminnassa havaitaan vakavia puutteita tai tuotteita luovutetaan alaikäisille, myynti keskeytetään.

Ilotulitteet ovat aikuisten vastuulla

Lain mukaan vain täysi-ikäiset, yli 18-vuotiaat, saavat ostaa, pitää hallussa ja käyttää ilotulitteita. Ethän vaaranna lapsesi ja muiden terveyttä antamalle alaikäiselle ilotulitteita! Vastuu ilotulitteiden käytöstä on aina niiden hankkijalla eli aikuisella.

Ilotulitteita saa käyttää 31.12. klo 18 alkaen. Ilotulitteiden ampuminen on lopetettava samana yönä 1.1. klo 02.00 mennessä. Tarkista onko alueellasi rajoituksia ilotulitteiden ampumiselle. Ilotulitteiden ampujan tulee olla täysi-ikäinen ja selvin päin.

Suojalasit myös katsojille

Viime uudenvuodenaattona ilotulitteet aiheuttivat Suomessa yhteensä 12 sairaalahoitoa vaatinutta silmävammaa. Puolet vammautuneista oli alaikäisiä, heistä neljä oli ilotulitusten katsojia. Viidessä tapauksessa ilotulite räjähti sytytettäessä, kaksi vammaa syntyi väärään suuntaan lähteneestä tai pompanneesta ilotulitteesta, yksi ammuttiin kädestä. Kahden silmävamman syynä oli ilotulitteesta lähtenyt kipinä. Tuotevirheitä oli viime vuonna ilotulitteissa ennätysmäärä ja viisi ilotulitetta poistettiin myynnistä (lähde: Tukes). Suojalasit ovat pakolliset ilotulitteiden ampujille, suosittelemme suojalasien käyttöä myös kaikille ilotulitusten katsojille.

Tutustu aina ilotulitteiden käyttöohjeisiin ja noudata niitä. Huomioi etenkin suojaetäisyydet. Käytä aikaa ja harkintaa sopivan ja turvallisen ampumispaikan valintaan. Aukeat alueet, kuten pellot, kentät ja vesialueet sopivat yleensä ilotulittamiseen. Huolehdi, etteivät raketit voi suuntautua ihmisiä tai rakennuksia kohti. Huomioi myös, että taivaalle ammutun raketin jäänteet tippuvat takaisin maahan ja voivat aiheuttaa vahinkoja.

Lumettomina ja vähälumisina talvina on syytä olla erityisen huolellinen ilotulitteiden alustan suhteen. Varmista, että lähtöalusta on tukeva, niin etteivät padat tai raketit pääse kaatumaan. Ilotulitepadat voi tukea sivuilta esim. kivillä tai hiekalla kaatumisen ehkäisemiseksi.

Sytytä ilotulite käsi suorana, hieman kyyristyen - älä koskaan niin, että kasvosi ovat ilotulitteen yläpuolella tai läheisyydessä. Poistu sytyttämäsi ilotulitteen luota turvalliselle etäisyydelle. Muista, että omatekoiset ilotulitteet ovat vaarallisia. Ne ovat aiheuttaneet hyvin vakavia loukkaantumisia useina vuosina.

Kerää ilotulitteista jääneet roskat. Varmista, että ne ovat jäähtyneet ja vie ne roskiin. Virheelliset ilotulitteet voit palauttaa aattoillan jälkeen kauppaan. Kauppa palauttaa ilotulitteet maahantuojalle.

Alueelliset rajoitukset ilotulitteiden ampumiselle

Länsi-Uudenmaan pelastuslaitoksen alueella ilotulitteita ei saa käyttää:

- Teollisuusalueet.

- Rakennusten läheisyys.

- Hanko: keskustan alue, sallittu vain Regattarannassa (pieni yleinen uimaranta vapaudenpatsaan luona).

- Lohja: Sammatissa rajoitus 300 m säteellä kirkosta.

- Raasepori: Karjaan rautatieaseman lähistö. Tammisaari, keskustan alue (sallittu vain alueilla Södra Viken, Ormnäs strand, Knipnäs strand, Handelshamnen, Stallörsparken).

Ilotulitekäytännöt vaihtelevat pelastusalueittain, joten muista tarkistaa oman kuntasi ja alueesi käytännöt.

Länsi-Uudenmaan pelastuslaitos toivottaa kaikille hyvää ja turvallista uutta vuotta 2018!

Tukes: Ilotulitteet ja ilotulitus.info

Kirkkaita ja punertavia ilotulitteita yötaivaalla.


Aihealue:
  • Turvallisuus