Kuutit pärjäävät yleensä ilman ihmisen apua

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä
8.4.2020 klo 11.12

Yleensä harmaahylkeet eli hallit pysyvät ulkoluodoilla, mutta saattavat tulla ruoan perässä hyvinkin lähelle rantoja etenkin huhtikuussa, kun suurin osa veneistä on vielä telakalla. Hallit tykkäävät köllötellä ja lepäillä auringon lämmössä keväisin ja nousevatkin usein luodoille tai maalle talvikarvan vaihdon aikaan.

Pienet kuutit itsenäistyvät jo hyvin varhaisessa vaiheessa, mutta seuraavat emojaan ruoanhankintamatkoilla. Ei siis ole lainkaan tavatonta törmätä pieneen kuuttiin lenkkipolun varressa rannikon läheisyydessä näin kevään koittaessa.

Terve kuutti pärjää

Mikäli kuutti ei vaikuta loukkaantuneelta ja on muutenkin hyvinvoivan näköinen ja lähellä vettä, ei ole tarvetta puuttua pikku kuutin lepohetkeen – sillä ei todennäköisesti ole mitään hätää.

Terveen kuutin tunnistaa helpoiten ulkomuodosta: jos kuutin kaulaa on vaikea erottaa, sillä on paksu rasvakerros. Jos poikasella ei ole enää vaaleaa pörröistä kuuttikarvaa, sen pitäisi osata kalastaa itse.

Jos et ole varma, onko kuutti avun tarpeessa, voit lähettää siitä kuvan asiantuntijan tarkistettavaksi. Esimerkiksi Villieläinsairaalan hoitajan tavoittaa päivittäin numerosta 040 334 2954 kello 10-14.

Loukkaantuneen, loukkuun tai jumiin jääneen eläimen kohdalla voi asiasta ilmoittaa eteenpäin.

Varoituksen sana

Vaikka pikku kuutti vaikuttaakin söpöltä ja vaarattomalta, valtaosa hylkeistä kantaa bakteeria, joka aiheuttaa ihmiselle erittäin kivuliaan infektion. Bakteeri tarttuu puremasta. Se voi tarttua myös, jos käsittelee kuollutta eläintä ilman suojakäsineitä.

Infektio tunnetaan nimellä traanimyrkytys (myös hyljesormi, hyljekäsi), vaikka infektio ei tartukaan hylkeen rasvasta eli traanista.

On siis hyvä muistaa, että pieni ja söpö kuutti on villieläin eikä välitä ihmisen seurasta. Joten jos törmäät kevätretkellä pikku kuuttiin, seuraa ja ihaile sitä turvallisen matkan päästä, mutta jätä se rauhaan.

Lisää tietoa kuuteista esimerkiksi Korkeasaaren sivuilla.

Hätäkeskuslaitos, eläin hädässä

MIten toimia luonnonvaraisten eläinten kanssa?

kuutti eli hylkeen poikanen maastossa