Liikenneturva: Takasumuvalo varoittaa takana tulevaa

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä
11.9.2014 klo 9.12

Liikenneturvan liikennevinkki 11.9.2014:

Syksy tuo tullessaan aamu- ja iltausvat, jotka voivat paikoin tihentyä hernerokkamaiseksi sumuksi. Kun näkyvyys on kelin takia huonontunut, kannattaa auton takasumuvalo sytyttää.

”Takasumuvalon voisi nimetä myös huonon näkyvyyden valoksi. Sen voi laittaa päälle aina, kun näkyvyys on kelin takia huonontunut, kuten sankassa räntäpyryssä, tieltä pöllyävässä puuterilumessa tai rajussa sadekuurossa. Aina ei tarvitse odottaa juuri sitä sumuverhoa”, toteaa Liikenneturvan turvallisuusinsinööri Ari-Pekka Elovaara.

Älä käytä sumuvaloja pimeäajossa

”Pimeällä ei sumuvaloja kuitenkaan tule käyttää, koska silloin ne vain häikäisevät toisia tienkäyttäjiä ja ovat enemmän haitaksi kuin hyödyksi”, Elovaara painottaa.

Liikenneturvan joulukuussa 2013 teettämä kyselytutkimus kertoi, että takasumuvalo kuuluu jo monen auton varusteisiin. Ainoastaan yksi kymmenesosaa vastaajista tiesi, ettei autossa ollut takasumuvaloa. Viidesosa vastaajista myönsi, että vaikka takasumuvalot löytyvät, niitä ei ole koskaan käytetty.

Jos et näe edessä ajavaa, takana ajava ei näe sinua

”Huonolla kelillä takasumuvalo auttaa perässä tulevaa huomaamaan edellä ajavan paremmin kuin ilman sumuvaloa, ja vähentää näin peräänajon vaaraa. Takasumuvalon käyttöönottoa aprikoidessa voi omaa näkyvyyttä käyttää ohjenuorana. Jos itse ei näe kunnolla edessä ajavaa, voi olettaa, että keli haittaa takana tulevankin havainnointia”, Elovaara vinkkaa.

Nopeuden vähentäminen olennaista

Kun näkyvyys on huono, tulee myös omaa ajonopeutta laskea. Jo pienikin muutos lisää pelivaraa toimia.

”Monella voi olla se pelko, että joku ajaa perään, jos hidastaa heikon näkyvyyden vallitessa. Sitten tungetaan kuin Lontoon sumuun, vaikka näkyvyys voi olla erittäin heikko. Nopeus on pidettävä sellaisena, että kuljettaja säilyttää ajoneuvon hallinnan ja saa sen pysäytettyä tarvittaessa.”, Elovaara toteaa.

Vinkit syksyn sumuisiin ajokeleihin:

  • Takasumuvaloa voi käyttää aina, kun näkyvyys on kelin takia huonontunut.
  • Kun näkyvyys on huono, tulee ajonopeutta vähentää.
  • Pimeällä ajaessa sumuvaloja ei tule käyttää.
  • Jos ei tiedä onko omassa autossa takasumuvaloa tai mistä se kytketään päälle, sen kertoo auton ohjekirja.

Katso lisää liikennevinkkejä: Liikenneturva.fi


Aihealue:
  • Liikenneturvallisuus, 
  • Turvallisuus