Miten toimia luonnonvaraisten eläinten kanssa?

 • Jaa Facebookissa
 • Jaa Twitterissä
11.7.2014 klo 18.44

laulujoutsen

Sairasta, vahingoittunutta tai muuten avuttomassa tilassa olevaa luonnonvaraista eläintä on pyrittävä auttamaan. Tästä yleisestä vastuusta loukkaantuneiden eläinten auttamiseksi on säädetty eläinsuojelulaissa. Lisäksi luonnonsuojelulaki velvoittaa loukkaantuneiden rauhoitettujen ja metsästyslaki riistaeläinten ja rauhoittamattomien eläinten auttamiseen.

Yleensä epätietoisuutta auttamishaluisten ihmisten keskuudessa aiheuttaa oikeiden toimenpiteiden valinta omien auttamiskykyjen loppuessa. Hätäkeskukset ja pelastuslaitokset saavatkin vuosittain satoja eläimiin liittyviä ilmoituksia. Länsi-Uudenmaan pelastuslaitoksen tehtäviksi näistä päätyy vuosittain hieman alle 200 tapausta. Valtakunnallisesti eläimiin liittyviä hälytystehtäviä on vuosittain noin 2000.

Hätäkeskuslaitos muistuttaakin, että eläimiä koskevissa hätätilanteissa soitetaan hätänumeroon 112, kun yleinen turvallisuus vaarantuu merkittävästi tai silloin, kun tehtävään tarvitaan viranomaisten erityiskalustoa tai -asiantuntemusta (esimerkiksi hirvi juoksee moottoritiellä, hevonen on juuttunut ojaan).

Kiireettömämpiä eläintenpelastustehtäviä, joissa välitöntä vaaraa ihmisille tai eläimille ei ole, voidaan hoitaa ainoastaan silloin, kun se ei haittaa muiden viranomaistehtävien hoitoa.

Avuntarpeessa olevien luonnonvaraisten eläinten auttamiseksi pelastuslaitos antaa seuraavia toimintaohjeita:

 • Mieti ensin, tarvitseeko eläin varmasti apua. Esimerkiksi hylätyltä vaikuttava linnun- tai jäniksenpoikanen ei todennäköisesti ole hylätty, vaan emot tarkkailevat tilannetta lähistöllä ja palaavat poikasen luo ihmisen poistuttua. Emo on poikasen paras hoitaja. Ihminen voi aiheuttaa tietämättään luonnonvaraisille eläimille vahinkoa puuttumalla niiden elämään, esimerkiksi vääränlainen ravinto aiheuttaa poikasille kehityshäiriöitä. Jos mahdollista, soita ennen eläimeen koskemista asiantuntevaan eläintenhoitopaikkaan (ks. lista lopussa).
 • Auta loukkaantunutta eläintä vain, jos voit tehdä sen omaa tai muiden turvallisuutta vaarantamatta.
 • Käytä aina suojakäsineitä käsitellessäsi loukkaantunutta, sairasta tai kuollutta eläintä. Pese kädet käsittelyn jälkeen.
 • Jos eläin on vakavasti loukkaantunut niin, että sen hengissä pitäminen on julmuutta sitä kohtaan, on eläin lopetettava tai huolehdittava siitä, että se lopetetaan. Tässä tapauksessa voit ottaa yhteyttä esimerkiksi paikalliseen metsästysseuraan, poliisiin tai kunnan eläinlääkäriin. Luonnoneläinten hoito ei muilta osin kuulu eläinlääkinnän piiriin.
 • Luonnonvaraista eläintä ei saa pitää vangittuna. Se on päästettävä vapaaksi heti, kun se pystyy huolehtimaan itsestään. Jos eläin ei kuntoudu, sitä ei voida vapauttaa tai sen hoitoa ei voida järjestää, on eläin lopetettava.
 • Muistathan, että rauhoitettujen lintujen ja eläinten lisäksi myös rauhoittamattomien lajien emot, pesät ja poikaset on lain mukaan rauhoitettuja pesimäajan, linnut heinäkuun loppuun asti. Turvaa pesimärauha ja vältä liikkumista pesäpaikkojen ja poikasten lähellä.
 • Ihmisen ei tule puuttua liikaa luonnonvaraisten eläinten kannansäätelyyn. On tarkoituksenmukaista, että nälkä, pedot ja taudit vievät heikoimmat yksilöt. Uhanalaisten lajien kohdalla auttamisella voi olla merkitystä lajin selviämisen kannalta, joten niiden heikommatkin yksilöt kannattaa toimittaa hoitoon.

Mitä tehdä, kun...

Lintu on sisätiloissa, eikä osaa ulos

Pimennä sisätilat siten, että ainoa valonlähde on esteetön lentoreitti ulos. Hakeutuessaan valoa kohti lintu löytää itse reittinsä vapauteen.

Linnunpoikanen on eksynyt emostaan

Jos löydät yksinäisen linnunpoikasen, jonka siipisulat ovat jo alkaneet kasvaa, tulee poikanen jättää rauhaan. Monien lintujen poikaset poistuvat pesästä ennen kuin osaavat kunnolla lentää, lokkien poikaset jo muutaman päivän ikäisinä. Emot ruokkivat niitä maastossa löytäen poikasensa äänen perusteella. Maapoikasiaan puolustavilta linnuilta voi suojautua lintuystävällisesti sateenvarjon avulla. Poikasvaihe kestää vain hetken, joten ei kannata hermostua jälkikasvuaan suojeleviin siivekkäisiin. Pesästään pudonneen pikkulinnunpoikasen voi yleensä nostaa takaisin pesään emon hylkäämättä pesää.

Joutsen on juuttunut talvella jäihin

Yleensä terve lintu ei juutu jäihin, vaikka olisi pitkäänkin paikallaan. Useimmat joutseniin liittyvät hälytykset ovat tältä osin turhia ja lintu lähtee lentoon pelastajien lähestyessä.

Pihassa on emostaan eksynyt jäniksenpoikanen

Jätä yksin kyyhöttävä poikanen rauhaan. Jänikset ja rusakot jättävät poikasensa yksin koko vuorokaudeksi ja imettävät niitä vain pienen hetken hämärän tultua. Ihmisen hoitoon joutuessaan poikaset kuolevat. Jos poikasta on jostain syystä hoidettava, se on toimitettava luonnonvaraisten eläinten hoitolaan ammattimaiseen hoitoon. Aikuinen loukkaantunut jänis kärsii kaikesta käsittelystä ja vankeudesta. Autat parhaiten ilmoittamalla siitä poliisille tai metsästysseuralle tai toimittamalla sen eläinlääkärin lopetettavaksi.

Pihassa harhailee siilinpoikanen

Iltahämärissä yksin liikkuva pienikokoinen siili voi olla vieroitettu poikanen, jota ei saa häiritä. Keskellä päivää pihassa harhailevan siilinpoikanen asiat eivät välttämättä ole kunnossa. Siilinpoikanen tulee hoitaa asiantuntevassa luonnonvaraisten eläinten hoitopaikassa.

Lemmikkeihin liittyvä yleinen tilanne: Kissa on kiivennyt puuhun

Puussa olevalla kissalla ei yleensä ole mitään hätää, ellei se ole vahingoittunut tai jäänyt kaulapannasta tai valjaista oksiin kiinni. Kissoista suurin osa tulee itse alas puusta, kun ne jättää rauhaan ja laittaa puun alle ruokaa tarjolle. Jos kissa on ollut yli vuorokauden puussa, voi olla tarpeen kutsua apua, sillä paasto voi olla kissalle haitallista.

Luonnonvaraisia eläimiä auttavia tahoja:

 • Korkeasaaren eläintarhassa Helsingissä toimii luonnonvaraisten loukkaantuneiden eläinten hoitola. Hoitoa tarvitsevia luonnonvaraisia eläimiä otetaan vastaan joka päivä eläintarhan aukioloaikana. Eläinten toimittamisesta hoitoon tulee sopia puhelimitse hoitolan henkilökunnan kanssa. Eläintarha ei pysty noutamaan eläimiä. Puhelinneuvonta vastaa päivittäin klo 10-14 p. 040 334 2954.
 • Pyhtään lintuhoitola p. 040 5188 976, Hiomonraitti, Harjuntie 49270 PYHTÄÄ.
 • Heinolan lintutarha p. 050 5951 415, A. F. Aironkatu 3, 18100 Heinola.
 • Ranuan ja Ähtärin eläinpuistot.

Lisää ohjeita loukkaantuneiden eläinten auttamiseksi:


Aihealue:
 • Hätänumerot, 
 • Pelastuspalvelut, 
 • Eläimet, 
 • Turvallisuus