Näin ammut ilotulitteet turvallisesti

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä
23.12.2014 klo 11.50

Ilotulitteiden myynti alkaa 27.12. ja päättyy uudenvuoden aattoiltana. Käytä vain hyväksyttyjä Suomessa myytäviä ilotulitteita, joissa on CE-merkintä tai Tukes-numero. Hätärakettien käyttö ilotulitteina on kielletty, sillä ne voivat aiheuttaa turhia etsintöjä etenkin vesistöjen läheisyydessä.

Ilotulitteita saa käyttää 31.12 klo 18 alkaen. Ilotulitteiden ampuminen on lopetettava samana yönä 1.1. klo 02.00 mennessä. Ilotulitteiden ampujan tulee olla täysi-ikäinen ja selvin päin.

Huolehdi omasta ja muiden turvallisuudesta

Noudata tuotteiden käyttöohjeita. Valitse turvallinen paikka ilotulitteiden ampumiseen. Aukeat alueet, kuten pellot, kentät ja vesialueet sopivat yleensä ilotulittamiseen. Huomioi myös, että taivaalle ammutun raketin jäänteet tippuvat takaisin maahan ja voivat aiheuttaa vahinkoja.

Ilotulitteista aiheutuu joka vuosi vakavia silmävahinkoja, jotka olisi voitu välttää suojalaseja käyttämällä. Käytä siis suojalaseja. Niiden käyttö on lain mukaan velvollisuutesi. Myös yleisön on hyvä käyttää suojalaseja.

Noudata riittävää suojaetäisyyttä. Varmista, että lähtöalusta on tukeva, niin etteivät padat tai raketit pääse kaatumaan. Älä koskaan suuntaa tai heitä ilotulitteita ihmisiä, rakennuksia tai palamiskelpoista materiaalia kohti.

Sytytä ilotulite ulkona, käsi suorana, hieman kyyristyen - älä koskaan niin, että kasvosi ovat ilotulitteen yläpuolella tai läheisyydessä. Poistu sytyttämäsi ilotulitteen luota turvalliselle etäisyydelle. Muista myös, että omatekoiset ilotulitteet ovat vaarallisia ja voivat aiheuttaa vakavan loukkaantumisen tai onnettomuuden.

Kerää ilotulitteista jääneet roskat, varmista että ne ovat jäähtyneet ja vie ne roskiin. Virheelliset ja käyttämättä jääneet ilotulitteet voit palauttaa aattoillan jälkeen kauppaan. Kauppa palauttaa ilotulitteet maahantuojalle.

Länsi-Uudenmaan pelastuslaitoksen alueella voimassa olevat rajoitukset ilotulitteiden ampumiselle:

- Teollisuusalueilla ei saa käyttää ilotulitteita.
- Hanko: keskustan alue, sallittu vain Itäsataman monumentilla
- Lohja: Sammatissa rajoitus 300 m säteellä kirkosta
- Raasepori: rajoitettu Karjaan rautatieaseman lähistöllä
- Tammisaari: keskustan alue, sallittu vain alueilla Södra Viken, Ormnäs strand, Knipnäs strand, Handelshamnen, Stallörsparken

Lisätietoa:

Johtavat palotarkastajat
Pasi Nuutinen pasi.nuutinen@espoo.fi  (23.12.2014)
Anu Puttonen anu.puttonen@espoo.fi (29.-31.12.)
p. 09 816 28699 (tilannekeskus/vaihde)
www.lup.fi
www.facebook.com/lansiuudenmaanpelastuslaitos
www.twitter.com/lupelastus


Aihealue:
  • Ensiapu, 
  • Paloturvallisuus, 
  • Turvallisuus
Kohderyhmä:
  • Perheet, 
  • Seniorit