Opi elvyttämään maailman elvytyspäivänä

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä
11.10.2018 klo 9.46

Maailman elvytyspäivää vietetään 16.10.2018. Teemana on: Kuka tahansa maailmassa voi pelastaa elämän. Länsi-Uudenmaan pelastuslaitos, Suomen Sydänliitto ja Etelä-Suomen Sydänpiiri järjestävät Espoossa kaksi tapahtumaa, joissa voi ohjatusti harjoitella elvytystä ja tutustua sydäniskurin käyttöön. Ensimmäinen tapahtuma on kauppakeskus Iso Omenan Palvelutorilla klo 9-11 ja toinen kauppakeskus Sellon Sellonaukiolla klo 12-18.

Peruselvytyksen osaaminen on tärkeä kansalaistaito, joka jokaisen olisi hyvä osata. Koska tahansa eteen voi tulla hätätilanne, jossa henkeä pelastavaa osaamista tarvitaan.

Jos kohtaat tajuttoman henkilön, tarkista, onko henkilö herätettävissä ja hengittääkö hän. Hengityksen voi tarkistaa esimerkiksi laittamalla oman kämmenselkänsä lähelle henkilön suuta ja sieraimia ja kokeilemalla tuntuuko ilmavirtausta. Jos henkilö ei herää mutta hengittää, käännä hänet kylkiasentoon ja soita hätänumeroon 112.

Jos henkilö ei herää eikä hengitä, käännä hänet selälleen ja tarkista hengitys kääntämällä henkilön päätä taaksepäin ja nostamalla leukaa. Jos henkilö ei hengitä, soita hätänumeroon 112. Laita puhelin kaiutintoiminnolle, jotta voit toimia samalla, kun soitat. Aloita paineluelvytys. Hätäkeskuksen päivystäjä hälyttää paikalle lisäapua ja opastaa tarkemmin, miten tilanteessa toimitaan. Monissa julkisissa tiloissa on käytettävissä myös sydäniskuri eli defibrillaattori, joka auttaa sydänpysähdystilanteessa poistamaan sydämen pysäyttäneen haitallisen rytmihäiriön. Laite opastaa käytössä, kun siihen kytkee virran päälle.

Uskalla auttaa

Hätätilanteessa on tärkeää soittaa 112-hätänumeroon, jotta ammattiapua saadaan paikalle. On myös tärkeää ryhtyä itse ensiaputoimiin. Sydänpysähdystilanteissa nopeasti aloitettu elvytys parantaa potilaan selviytymismahdollisuuksia.

”Jos kohtaat ihmisen, joka on eloton, eli henkilön, joka ei ole tajuissaan eikä hengitä, on tärkeää soittaa heti hätänumeroon ja aloittaa mahdollisimman nopeasti paineluelvytys. Käännä henkilö selälleen kovalle alustalle, asetu hänen viereensä polvillesi, aseta kämmenesi päällekkäin hänen rintalastalleen ja aloita painelu. Painella kannattaa rohkeasti kaksin käsin rintalastan kohdalta. Paineluelvytystä tehdään nopeaan tahtiin, noin kaksi painallusta sekunnissa. Odota kuitenkin painallusten välillä, että rintakehä ehtii kohota ennen seuraavan painalluksen aloittamista. Et voi pahentaa tilannetta painelemalla eli ryhdy tilanteen niin vaatiessa tuumasta toimeen ja uskalla auttaa”, ensihoitomestari Ari Hokkanen Länsi-Uudenmaan pelastuslaitokselta toteaa.

Lähimmäisestä välittämisen lisäksi muun muassa pelastuslaki ja tieliikennelaki velvoittavat meitä jokaista auttamaan hätätilanteessa olevaa. Kaikilla on oikeus saada apua. Hätätilanteessa on helpompi toimia, kun on kokeillut joskus paineluelvytyksen antamista ja saanut ensiapukoulutusta. Elvytyspäivän tapahtumissa 16.10. on hyvä mahdollisuus oppia elvytystaitoja. Ensiaputaitoja voi oppia ja kerrata laajemmin eri tahojen järjestämillä ensiapukursseilla. Hätätilanteessa muista, että jokainen osaa auttaa ja jos et tiedä miten toimia, voit silloinkin soittaa hätänumeroon 112, sieltä annetaan oikeat toimintaohjeet.

Maailman elvytyspäivää, Restart a heart day, vietetään joka vuosi 16. lokakuuta. Päivän tarkoituksena on lisätä tietämystä sydänpysähdyspotilaan auttamista.


Aihealue:
  • Ensiapu, 
  • Turvallisuus