Kesämiehenä pelastuslaitoksella

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä

Heini Hakasalo opiskelee palomieheksi Pelastusopistolla Kuopiossa. Kesän 2017 hän työskentelee kesämiehenä Länsi-Uudenmaan pelastuslaitoksen Niittykummun paloasemalla. Kesämies on työvuorossa kuten muutkin palomiehet, 24 tuntia oman vuoronsa kanssa ja työvuorojen välissä on lepopäivä ja kaksi vapaapäivää. Hän tekee muuten samoja tehtäviä vakituisten palomiesten kanssa mutta opiskelijat eivät saa vielä työskennellä ambulanssissa. Niittykummun paloasema on myös ns. sukellusasema ja pelastussukeltajan tehtäviin vaaditaan erillinen koulutus eli ne tehtävät eivät kuulu kesämiesten työsarkaan.

Työvuorossa harjoitellaan aktiivisesti

Palomies polvillaan sisätilassa savusukellusvarusteet yllä, esimies ohjaa vieressä.”Aloitin Niittykummun 4-vuorossa 9.6. Sitä ennen kesämiehille oli kahden päivän perehdytysjakso, jossa koulutettiin Länsi-Uudenmaan alueen yhteisiin työtapoihin, välineisiin ja järjestelmiin”, Hakasalo kertoo. Työ on vastannut hänen odotuksiaan: ”Osasin toivoa sitä, että täällä oppii paljon uutta ja että on hyvä työporukka. Molemmat odotukset ovat toteutuneet.”

”Työt ovat sujuneet hyvin. Lomakaudella työkaverit hieman vaihtuvat mutta kaikki ovat olleet mukavia”, kesämies toteaa. Positiivisena yllätyksenä hän mainitsee harjoitusaktiivisuuden: ”Joka työvuorossa on vähintään yksi harjoitus tai koulutus. Osallistuminen harjoituksiin on aktiivista. Myös työtehtäviä vaihdetaan eli autossa paikat kiertävät niin, että jokainen vuorollaan tekee hieman eri tehtäviä ja kaikilla pysyy osaaminen monipuolisena. Myös hälytystehtäviä on ollut vesipelastustehtävistä ensivastekeikkoihin ja eläinpelastustehtävistä liikenneonnettomuuksiin”, Heini Hakasalo sanoo. ”Pelastusalan monipuolisuus ja tehtävien kirjo on selvinnyt minulle kunnolla vasta opintojen ja työn myötä. Pelastusopistossa meitä oli muun muassa kätilö kouluttamassa synnytyksissä avustamisesta.”

Monipuolinen pelastusala veti puoleensa

Kolme palomiestä paloaseman käytävällä keskustelemassa savusukellusharjoituksesta.Hakasalo ehti opiskella sosionomiksi ennen pelastusalalle siirtymistä. Häntä kiinnostaa ihmisten auttaminen ja pelastusalan konkreettisuus veti puoleensa. ”Kävin juttelemassa paloasemilla pelastajien työnkuvasta ja päätin hakeutua Pelastusopistoon. Piti harjoitella paljon ja kohottaa fyysistä kuntoa, etenkin yläkropan voimaa piti kehittää, jotta pääsi opiskelemaan alaa. Olen aika päättäväinen ja itsepäinen tyyppi, joten onnistuin tavoitteessani päästä pelastajaksi.”

Pelastusopisto antaa Heini Hakasalon mukaan hyvät valmiudet työtehtäviin ja opetus opistolla on laadukasta. Oppiminen jatkuu sitten työvuorokoulutuksissa koko uran ajan. Heinin esimies palomies Ilari Vehviläinen toteaakin, ettei työvuorossa harjoitella siksi, ettei joku osaa vaan siksi, että kaikki oppisivat uutta. ”Pelastusala vaatii laajaa ja monipuolista osaamista. Aina voi ja kannattaa oppia uutta. Muistutan työkavereita myös siitä, ettei kukaan ole täällä yksin vaan kun yhdessä mietitään ja tehdään asioita, saavutetaan parempia tuloksia. Tiimityö on tärkeää”, Vehviläinen toteaa.

Kuva paloauton takapenkiltä kohti etuosaa, paloauton kuljettajana Heini Hakasalo.

Tärkeintä ammatinvalinnassa oma motivaatio tehtävään

Kysymykseen sopiiko palomiehentyö naisille Heini Hakasalo vastaa, ettei asia ole mies- tai naiskysymys. ”Tärkeintä on se, että motivaatio on kohdallaan ja voi olla sellaisessa ammatissa mitä oikeasti haluaa tehdä.  Kannattaa selvittää etukäteen onko työ sellaista, mistä itse pitäisi ja mihin soveltuisi. Tämä on hyvin tasa-arvoinen paikka. Kaikilla on alalle samat pääsykokeet ja töissä työtehtävät. Naisilta vaaditaan kovaa treeniä ja motivaatiota, että pääsee pelastajaksi. Pelastuslaitoksilla työskentelee paljon naisia myös muun muassa ensihoitajina ja palotarkastajina. Ala ei ole enää niin miehinen kuin muutama vuosikymmen sitten”, Hakasalo pohtii ja vinkkaa alasta kiinnostuneille, että kannattaa kysyä pelastuslaitoksella jo työskenteleviltä lisätietoja työstä pelastustoimessa.

Pelastuslaitoksen perinteisiin kuuluu, että erilaisista tapahtumista joutuu tarjoamaan työkavereille jäätelöä. Kesämiehenä jäätelöä saa tarjota melkoisen usein, sillä jäätelöä tarjotaan esimerkiksi ensimmäisistä keikoista sekä pienistä mokista, kuten autolla kanttareiden päältä ajamisesta. Heini Hakasalokin on ehtinyt tarjota jäätelöä työtovereille jo useamman kerran. Kaikkinensa Länsi-Uudenmaan pelastuslaitoksella työskentelee noin 70 kesätyöntekijää kesällä 2017.

Heini Hakasalon opinnoista ja tiestä palomieheksi voi lukea blogista www.dreamoffire.fi

Lisätietoa opinnoista: Pelastusopisto

Paloaseman kalustohallissa paloauton ja ambulanssin edessä seisoo neljä palomiestä.

Julkaistu 10.7.2017 klo 15.59 , päivitetty 2.9.2020 klo 12.29