Sopimuspalokunnat

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä

Länsi-Uudenmaan pelastuslaitoksen tukena ja yhteistyökumppanina toimii yli 40 sopimuspalokuntaa.

Sopimuspalokunnat huolehtivat osaltaan pelastustoimesta tekemänsä sopimuksen puitteissa. Sopimuksessa on määritelty palokunnan lähtöaika (8, 12, 20, 30 minuuttia hälytyksestä) sekä hälytetyn yksikön miehitys ja mahdollisten erikoisyksiköiden käyttö.

Hälytystehtävien lisäksi sopimuspalokunnilla on oma roolinsa turvallisuusviestinnässä. Usealla sopimuspalokunnalla on oma nuoriso-osasto, jolloin paitsi että he turvaavat omaa tulevaisuuttaan, he myös kasvattavat nuorisoa turvalliseen huomiseen.

Monen kylän maamerkkiä on palokunnan talo, joten sopimuspalokunnilla on merkittävä, vaikkakin usein turvallisessa arjessa huomaamaton merkitys yhteisön arjessa.

Palokuntien peruskoulutus toteutetaan yhteistyössä Uudenmaan Pelastusliiton UPL:n ja Finlads Svenska brand- och räddningsförbundin kanssa. Lisätietoa pelastusalan koulutuksista myös Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön sivuilla.

Sopimuspalokuntien lisäksi LUP:n alueella on kaksi sivutoimista palokuntaa Tenholassa ja Hangossa. Ne toimivat pelastuslaitoksen ylläpitäminä eivätkä itsenäisinä yhdistyksinä.

Sivutoiminen palomies on käynyt saman koulutuksen kuin sopimuspalomies.
Puolustusvoimilla on LUP:n alueella kaksi sotilaspalokuntaa, Upinniemessä ja Dragsvikissä. Molemmilla on yhteistoimintasopimus LUP:n kanssa.
 

VPK-kumppanuustyötila

Vihdin VPK esittelee toimintaansa Vihti-Päivillä 2011.

Vihdin VPK esitteli toimintaansa Vihti-Päivillä 2011.
Julkaistu 18.1.2012 klo 16.01 , päivitetty 2.9.2020 klo 12.23

Aihealue:
  • Paloasemat, 
  • Pelastuspalvelut