Pelastuslaitos mukaan ensihoitopalvelujen tuottajaksi Lohjan sairaanhoitoalueelle

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä
6.10.2016 klo 9.41

Päivitetty 4.11.2016

Lohjan, Siuntion, Karkkilan ja Vihdin alueilla on 30. elokuuta alkaen toiminut kolme Länsi-Uudenmaan pelastuslaitoksen ensihoitoyksikköä ympärivuorokautisessa hälytysvalmiudessa. Lisäksi alueella toimii Med Group Oy:n ensihoitoyksiköitä. Ensihoitoa tarvitsevan potilaan luo voi siis saapua pelastuslaitoksen tai Med Group:n ambulanssi tai ensivasteyksikkönä toimiva paloauto. Tehtävään lähetään aina nopein ja tarkoituksenmukaisin apu hätäkeskuksen tekemän tilannearvion mukaisesti.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri (HUS) teki Lohjan sairaanhoitoalueen ensihoitopalveluja koskevan yhteistoimintasopimuksen Länsi-Uudenmaan pelastuslaitoksen kanssa 30.8.–31.12.2016 väliseksi ajaksi. Sopimusta jatkettiin helmikuun 2017 loppuun saakka. Tämän jälkeen 1.3.2017 klo 12 mennessä alueella aloittaa neljä Länsi-Uudenmaan pelastuslaitoksen ensihoitoyksikköä lisää eli alueella toimii maaliskuun alusta lähtien yhteensä seitsemän pelastuslaitoksen ensihoitoyksikköä.

Tällä hetkellä (1.3.2017 saakka) pelastuslaitoksen kolme ensihoitoyksikköä on sijoitettu Lohjan, Nummelan ja Karkkilan paloasemille. Lisäksi Lohjalla on yksi miehittämätön vara-auto turvaamassa palvelun jatkuvuutta, jos johonkin hälytysvalmiudessa olevaan ambulanssiin tulee tekninen vika tai ambulanssi on huollossa. Keväällä aloittavien neljän uuden yksikön sijoituspaikat tarkentuvat loppuvuoden aikana. Länsi-Uudenmaan pelastuslaitoksen palveluksessa aloitti uusien yksiköiden perustamisen myötä 24 päätoimista hoito- ja perustason ensihoitajaa. Lisää henkilöstöä rekrytoidaan maaliskuussa laajentuvaa toimintaa varten.

Länsi-Uudenmaan pelastuslaitoksen alueella on kolme ensihoidon järjestämisaluetta: HYKS Jorvi (Espoo, Kauniainen, Kirkkonummi), Länsi-Uusimaa (Hanko, Inkoo, Raasepori) sekä Lohja (Karkkila, Lohja, Siuntio, Vihti). Näistä Jorvin ja Länsi-Uudenmaan alueilla pelastuslaitos tuottaa jo aiempien yhteistoimintasopimusten mukaisesti ensihoitopalvelua. Nyt pelastuslaitos tuottaa ensihoitopalvelua myös Lohjan sairaanhoitoalueella.

Ensihoidolla tarkoitetaan äkillisesti sairastuneen tai loukkaantuneen potilaan kiireellistä hoitoa ensisijaisesti terveydenhuollon hoitolaitoksen ulkopuolella ja tarvittaessa potilaan kuljettamista lääketieteellisesti arvioiden tarkoituksenmukaisimpaan hoitolaitokseen. Ensihoidon ammattilaiset siis hoitavat potilasta tilannepaikalla ja turvaavat hoidon myös mahdollisen kuljetuksen aikana. Hoitoa ohjaa päivystävä ensihoitolääkäri, jota ensihoitajat konsultoivat tarvittaessa puhelimitse. Ensihoitolääkäri pystyy myös reaaliaikaisesti seuraamaan potilaalle tehtyjen tutkimusmittausten tuloksia sähköisen tietojärjestelmän kautta. Ensihoitajien lisäksi paikalle voidaan tilanteen vaatiessa hälyttää ensihoidon kenttäjohtaja sekä ensihoitolääkäri. Tehokkaan hoitoketjun avulla potilas saa nopeasti apua ja usein kuljetusta sairaalaan ei tarvita paikanpäällä saadun hoidon ollessa riittävää. Ensihoitajat ovat akuutin hoidon ja ensihoidon asiantuntijoita, joilla on terveydenhoitoalan ammattipätevyys.

Lisätietoa:

Pelastuslaitoksen johtokunnan pöytäkirja 18.8.2016

HUS:n hallituksen kokouksen päätöstiedote 29.8.2016

HUS tiedote 19.9.2016

Pelastuslaitoksen johtokunta 10.11.2016 esityslista

Kolme ambulanssia näkyy osittain kuvassa, kuva takaviistosta, ambulanssit lähdössä uusille asemapaikoilleen Lohjalle, Karkkilaan ja Nummelaan.


Aihealue:
  • Turvallisuus