Eläimen pelastaminen

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä

Kesä on luonnossa lisääntymisen aikaa. Niin linnut kuin muutkin eläimet poikivat kesän aikana ja eläinpienokaisia voi ajoittain näkyä perin kummallisissakin paikoissa. Pienet eläimet herättävät ihmisten hoivavietin ja auttamishalun usein silloinkin, kun sille ei olisi tarvetta.

Mieti aina ensin, tarvitseeko eläin varmasti apua. Esimerkiksi hylätyltä vaikuttava linnun- tai jäniksenpoikanen ei todennäköisesti ole hylätty, vaan emot tarkkailevat tilannetta lähistöllä ja palaavat poikasen luo ihmisen poistuttua. Emo on poikasen paras hoitaja. Ihminen voi aiheuttaa tietämättään luonnonvaraisille eläimille vahinkoa puuttumalla niiden elämään, esimerkiksi vääränlainen ravinto aiheuttaa poikasille kehityshäiriöitä.

Toisaalta ihmistoiminnan aiheuttamien tapaturmien, kuten liikenne- tai öljyonnettomuuksien, uhreja on jo eläin- ja luonnonsuojelulain perusteella pyrittävä auttamaan. Uhanalaisen lajin kaikki yksilöt ovat arvokkaita myös lajin selviämisen kannalta. Hyvä nyrkkisääntö villieläimen avun tarpeeseen on se, että eläimen saa helposti kiinni. Jos eläin pystyy pakenemaan, se todennäköisesti selviää luonnossa.

Hyvä on myös muistaa, että luonnonvaraisten eläinten kannansäätely perustuu nälkään, petoihin ja tauteihin. Ihmisen ei ole tähän syytä liikaa puuttua. Joskus eläin voi myös olla niin pahoin vahingoittunut, ettei sitä voida enää auttaa. Silloin ainoa auttamisen tapa on eläimen kärsimysten lopettaminen.

Kun eläin vaarantaa yleistä turvallisuutta merkittävästi, on 112 oikea numerovalinta. Katso ohjeita, milloin hätänumeroon 112 soitetaan.

Korkeasaaressa sijaitsevasta Villieläinsairaalasta voi kysyä neuvoja, kuinka luonnonvaraisten eläinten kanssa tulee menetellä.

Eläinpelastustehtävät

Eläintenpelastamistehtävät ovat haastavia ja monimuotoisia. Pelastettava eläin voi olla luonnonvarainen eläin, kotieläin tai lemmikki; hyvin suurikokoinen tai ihan pikkuinen, esimerkiksi suuri sonni tai pieni kissanpentu. Haasteena on miten käsitellä turvallisesti suuria eläimiä, jotka eivät aina ymmärrä pelastajien yrittävän auttaa, ja miten käsitellä pieniä heikkorakenteisia eläimiä, jotka voivat vahingoittua helposti lisää niitä pelastettaessa.

Kun eläin on pelastettu, se pyritään toimittamaan omistajalleen, tai palauttamaan luontoon, tai jos eläin on loukkaantunut, se toimitetaan asianmukaiseen jatkohoitoon.

Älä vaaranna itseäsi

Ethän mene itse heikoille jäille pelastamaan lemmikkiäsi tai luonnonvaraista eläintä. Liian usein käy niin, että lemmikkikoiraa pelastamaan mennyt omistaja putoaa itse jäihin, ja koira pääseekin ominavuin pois avannosta mutta omistaja ei. On parempi, että eläimen tilanteen tarkastaa turvavarusteita käyttävä, koulutettu pelastusalan ammattilainen.

Jäällä makaavista linnuista ei yleensä tarvitse huolestua, terve lintu ei jäädy kiinni mutta voi levätä jäällä useita tunteja. Hylätyltä vaikuttava jäniksen- tai peuranpoikanen ei todennäköisesti ole hylätty, vaan emo käy ruokkimassa poikasta piilopaikassa. Ruokintojen välillä saattaa olla tuntien taukoja ja poikanen viettää nämä ajat  yksin, hiljaa paikoillaan. Näissä tapauksissa tilannetta pitää tarkkailla useampi tunti ennen tilanteeseen puuttumista sillä ihmisen varomaton väliintulo voi johtaa poikasen hylkäämiseen ja kuolemaan.

Puussa olevalla kissalla ei yleensä ole hätää, ellei se ole vahingoittunut tai jäänyt puuhun kaulapannastaan kiinni. Yleensä kissa tulee itse alas puusta, kun sen jättää rauhaan ja laittaa puun alle ruokaa tarjolle.

Muista käyttää aina suojakäsineitä käsitellessäsi loukkaantunutta, sairasta tai kuollutta eläintä. Pese kädet käsittelyn jälkeen. Lisätietoa oikealla palstalla olevista linkeistä.

Pelastajalla sylissä haavoittunut joutsen.

Muuta aiheestaJulkaistu 23.2.2012 klo 15.50 , päivitetty 9.10.2020 klo 10.33

Aihealue:
  • Pelastuspalvelut