Mitä tehdä, kun...

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä

Lintu on sisätiloissa, eikä osaa ulos

Pimennä sisätilat siten, että ainoa valonlähde on esteetön lentoreitti ulos. Hakeutuessaan valoa kohti lintu löytää itse reittinsä vapauteen.

Linnunpoikanen on eksynyt emostaan

Jos löydät yksinäisen linnunpoikasen, jonka siipisulat ovat jo alkaneet kasvaa, tulee poikanen jättää rauhaan. Monien lintujen poikaset poistuvat pesästä ennen kuin osaavat kunnolla lentää, lokkien poikaset jo muutaman päivän ikäisinä. Emot ruokkivat niitä maastossa löytäen poikasensa äänen perusteella.

Maapoikasiaan puolustavilta linnuilta voi suojautua lintuystävällisesti sateenvarjon avulla. Poikasvaihe kestää vain hetken, joten ei kannata hermostua jälkikasvuaan suojeleviin siivekkäisiin. Pesästään pudonneen pikkulinnunpoikasen voi yleensä nostaa takaisin pesään emon hylkäämättä pesää.

Joutsen on juuttunut talvella jäihin

Yleensä terve lintu ei juutu jäihin, vaikka olisi pitkäänkin paikallaan. Useimmat joutseniin liittyvät hälytykset ovat tältä osin turhia ja lintu lähtee lentoon pelastajien lähestyessä.

Pihassa on emostaan eksynyt jäniksenpoikanen

Jätä yksin kyyhöttävä poikanen rauhaan. Jänikset ja rusakot jättävät poikasensa yksin koko vuorokaudeksi ja imettävät niitä vain pienen hetken hämärän tultua. Ihmisen hoitoon joutuessaan poikaset kuolevat. Jos poikasta on jostain syystä hoidettava, se on toimitettava luonnonvaraisten eläinten hoitolaan ammattimaiseen hoitoon. Aikuinen loukkaantunut jänis kärsii kaikesta käsittelystä ja vankeudesta. Autat parhaiten ilmoittamalla siitä poliisille tai metsästysseuralle tai toimittamalla sen eläinlääkärin lopetettavaksi.

Pihassa harhailee siilinpoikanen

Iltahämärissä yksin liikkuva pienikokoinen siili voi olla vieroitettu poikanen, jota ei saa häiritä. Keskellä päivää pihassa harhailevan siilinpoikanen asiat eivät välttämättä ole kunnossa. Siilinpoikanen tulee hoitaa asiantuntevassa luonnonvaraisten eläinten hoitopaikassa.

Lemmikkeihin liittyvä yleinen tilanne: Kissa on kiivennyt puuhun

Puussa olevalla kissalla ei yleensä ole mitään hätää, ellei se ole vahingoittunut tai jäänyt kaulapannasta tai valjaista oksiin kiinni. Kissoista suurin osa tulee itse alas puusta, kun ne jättää rauhaan ja laittaa puun alle ruokaa tarjolle. Jos kissa on ollut yli vuorokauden puussa, voi olla tarpeen kutsua apua, sillä paasto voi olla kissalle haitallista.

Lisää ohjeita loukkaantuneiden eläinten auttamiseksi

Julkaistu 29.7.2015 klo 17.12 , päivitetty 5.6.2018 klo 12.48

Aihealue:
  • Turvallisuus