Luonnononnettomuudet

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä

Miten toimit, jos sähköt ovat poikki, kännykkäverkko on alhaalla, vettä ei tule hanasta ja kaatuneet puut ovat tukkineet liikenneväylät? Oletko varautunut myrskyjen ja muiden luonnononnettomuuksien varalle?

Myrskyt, rankkasateet ja tulvat aiheuttavat pelastuslaitokselle usein monia samanaikaisia hälytystehtäviä, jolloin apu ei ehdi kaikkialle yhtä nopeasti. Siksi olisikin tärkeää, että jokainen miettisi etukäteen miten toimia luonnononnettomuuksien sattuessa ja varautuisi selviämään kotona esim. ilman sähköä ja vettä. 

Hanki kotiisi esim. kynttilöitä ja tulitikut, taskulamppu ja pattereita, vesikanisteri, hyvin säilyvää ruokaa ja poikkeusoloissakin toimiva radio. Luonnononnettomuuksien aikana saat tietoa ja ohjeita päätiedotusvälineistä, kuuntele esim. radion tiedotteita. Lisätietoa kotivarasta.

Tapaninpäivän 2011 myrskyn kaatamia puita.

Myrskytuhot

Pelastuslaitos auttaa esimerkiksi, jos katon rakenteet ovat repeytyneet, puu on kaatunut tai uhkaa kaatua rakennuksen tai tien päälle. Sähkölinjan päälle kaatuneen puun raivaa pääsääntöisesti sähkölaitos.

Talviaikana runsaat lumisateet voivat tukkia liikenneväylät, joten on tärkeää varautua selviämään niin kotona kuin tienpäälläkin. Talvella autoilemaan lähtiessä tulee aina ottaa riittävästi lämmintä vaatetta mukaan, autossa tulisi myös olla heijastinliivit, paristoilla toimiva lamppu sekä lumilapio. Huonolla säällä tulee välttää turhaa ajoa ja huomioida erityisesti riittävä turvaväli - ja varata matkan tekoon riittävästi aikaa. Lumi voi myös painaa puita sähkölinjoille, jolloin kotivaran on hyvä olla kunnossa.

Tulvat

Pyri estämään tulvivan veden pääsy paikkoihin, jossa se voi aiheuttaa vahinkoa. Tulvavahingot koskettavat tai uhkaavat usein monia rakennuksia yhtä aikaa, joten pelastuslaitos ei pysty auttamaan kaikkia avuntarvitsijoita nopeasti. Monesti apuun tarvitaan myös tehtävään erikoistuneita ammattilaisia.

Kymenlaakson pelastuslaitoksen pientalon tulvaturvallisuusopas antaa käytännön läheisiä vinkkejä kuinka varautua tulviin sekä miten toimia tulvien aikana ja niiden jälkeen.

Ilmatieteen laitoksen toimintaohjeet äkkitulviin liittyen

Lumikuormat

Runsaslumisina talvina katoille kertyy lumikuormaa, joka voi vaurioittaa kattorakenteita. Kiinteistönomistajan on seurattava lumikuormaa aktiivisesti ja ryhdyttävä lumen poiston ajoissa. On tärkeää noudattaa työturvallisuusmääräyksiä ja käyttää turvaköyttä ja -valjaita. On tärkeää huolehtia, ettei putoava lumi aiheuta vaaraa ihmisille tai autoille. Varoita ohikulkijoita ja sulje pudotusalue riittävän laajasti. Kadun osan sulkeminen pudotuksen ajaksi voi vaatia luvan kunnan viranomaisilta. Jos mahdollista, kannattaa lumenpoistoon palkata ammattilainen. Erityisen riskialttiita lumikuormilleovat suuret hallit, joissa on suuri kattopinta-ala. Lisätietoa lumikuormista Ympäristö.fi-sivuilta

Julkaistu 3.2.2012 klo 13.47 , päivitetty 15.10.2020 klo 10.21

Aihealue:
  • Liikenneturvallisuus, 
  • Onnettomuudet, 
  • Turvallisuusohjeet