Väestönsuojelu

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä

Väestönsuojelu jakautuu Suomessa useiden viranomaisten vastuulle. Pelastustoimen vastuulla ovat väestön varoittaminen, suojautumisen johtaminen, pelastustoiminta sekä evakuoinnit.

Väestön suojaamisen tavoitteena on väestön suojaaminen normaaliolojen onnettomuuksissa ja vaaratilanteissa siten, että ihmishenkiä ei menetetä puutteellisten suojaamismahdollisuuksien vuoksi. Poikkeusoloissa väestö pyritään suojaamaan niin hyvin kuin mahdollista.

Normaaliolojen onnettomuuksissa ja vaaratilanteissa suojaamiskeinot ovat suojautuminen asuin- tai muihin sisätiloihin sekä evakuointi. Poikkeusoloissa väestö varaudutaan riskiarvioiden ja uhkatilanteiden mukaisesti suojaamaan olemassa oleviin väestönsuojiin, mahdollisimman hyvän suojan antaviin sisätiloihin tai evakuointien avulla.

Väestön suojaamiseen liittyy myös väestön varoittaminen uhkaavasta vaarasta. Tähän käytetään vaaratiedotetta sekä pelastuslaitoksen ylläpitämää väestöhälytinjärjestelmää. Järjestelmän tarkoituksena on varoittaa ulkona liikkuvia mahdollisesta vaaratilanteesta.

Väestönsuojelun tunnuksena käytetään sinistä tasasivuista kolmiota oranssilla pohjalla. Väestönsuojelusta käytetään Suomessa myös lyhennettä VSS. Lyhenteellä merkitään esimerkiksi väestönsuojelulaitteita sekä -välineitä.

Julkaistu 15.2.2012 klo 15.45 , päivitetty 27.10.2017 klo 15.52

Aihealue:
  • Väestönsuojelu, 
  • Turvallisuus