Puutteita myymälöiden palo- ja poistumisturvallisuudessa

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä
20.12.2019 klo 16.10

Uudenmaan pelastuslaitokset tekivät valvontakäyntejä myymälöihin 25.11.–5.12.2019. Valvonta tehtiin ensimmäistä kertaa tiiviisti pelastuslaitosten yhteistyössä. Valvonnan piirissä oli yhteensä 282 myymälää ympäri Uuttamaata.

Valvonnan tavoitteena oli kiinnittää huomiota etenkin palo- ja poistumisturvallisuuteen.

Pelastuslaitoksen palotarkastajat totesivat valvontakäynneillä, että poistumisturvallisuudessa on parannettavaa. Noin 60 prosentissa tarkastetuista kohteista havaittiin huomautettavaa. Teemavalvonnoissa tarkastettiin yhteensä 282 myymälää.

Pelastuslaitosten edustajat toivovat kaupan alan toimijoiden kiinnittävän huomiota erityisesti poistumisreittien esteettömyyteen myös joulun ja Black Fridayn kaltaisten myyntitapahtumien kiireistä huolimatta.

Poistumisreittien tulee olla käytettävissä ja näkyvästi opastettuna aina myymälöiden ollessa avoinna. Yleisin havaittu puute oli poistumisreiteillä säilytettävät tavarat. Lisäksi pelastuslaitokset antoivat valvontakäynneillä huomautuksia muun muassa alkusammutuskaluston kunnosta ja käytettävyydestä.

Valvontakäynnit ajoitettiin tarkoituksella loppuvuoteen, jolloin vilinää ja vilskettä riittää myymälöissä normaalia enemmän. Valvonnan kautta pelastuslaitokset puuttuvat turvallisuuspuutteisiin, ehkäisevät onnettomuuksia ennalta ja kannustavat yrityksiä ottamaan turvallisuusasiat vakavasti. Turvallisuus on yhteinen asia, johon niin yritykset kuin yksityishenkilöt, voivat omilla teoillaan merkittävästi vaikuttaa.

Pelastuslaitokset tekevät jatkossakin valvontakäyntejä liittyen ajankohtaisiin teemoihin.

Yhteistyössä Helsingin, Itä-, Keski- ja Länsi-Uudenmaan pelastuslaitokset

siisti ja esteetön poistumisreitti myymälässä