Runsaat sateet aiheuttavat tulvia, Bodom-järven virtaamaa rajoitettu

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä
11.10.2017 klo 11.48

Viimeaikaiset poikkeuksellisen runsaat sateet ovat nostaneet vesistöjen pintoja. Länsi-Uudenmaan pelastuslaitoksen alueella tulvat ovat aiheuttaneet merkittävimpiä ongelmia Espoossa, jossa Espoonjoki on tulvinut Kirkkojärven seudulla. Vesi nousi Turunväylän tienpinnan tasolle tiistaina 10.10. klo 20 Kehä III:n ja Tuomarilan liittymien välisellä alueella. Tieliikennekeskus ilmoitti Turunväylän toisen kaistan sulkemisesta Helsingin suuntaan ilta yhdentoista aikaan ja aloitti vallien rakentamisen tielle tulvimisen ehkäisemiseksi.

Aamulla 11.10. ennen seitsemää Tieliikennekeskus ilmoitti, että moottoritiellä on vain yksi kaista molempiin suuntiin käytössä. Aamuliikenne ruuhkautui etenkin Kehä III:n ja Tuomarilan liittymän välillä Helsingin suuntaan mentäessä. Tulvien odotetaan jatkuvan myös 12.10. ja tienkäyttäjien on hyvä varautua ruuhkiin etenkin Tiellä 1 ja 110.

Vesi on noussut kevyenliikenteen väylille monilla alueilla. Espoossa tulvia on havaittu Espoonjoen Kirkkojärven alueen lisäksi Kauklahdessa lähellä Kuusakoskea sekä Lepsämäjoen alueella Pohjois-Espoossa. Lisäksi Gräsanojan tuntumassa vesi on noussut Mankkaanlaaksontielle useiden satojen metrien alueella. Kirkkonummella on havaittu tulvia etenkin Pilvijärven alueella. Länsi-Uudenmaan pelastuslaitokselle on aiheutunut tulvista 11 tehtävää 11.10. klo 11.30 mennessä.

Bodom-järven virtausta rajoitetaan

Pelastustoimintaa johtava päivystävä päällikkö LUP20 antoi 11.10. klo 10.15 määräyksen, että Bodom-järven virtausta Espoonjokeen rajoitetaan väliaikaisesti. Toimenpide aiheuttaa hetkellistä veden pinnan nousua Bodom-järven alueella. Länsi-Uudenmaan pelastuslaitos on nostanut valmiuttaan ja on seurannut tulvatilannetta tehostetusti 10.10. illasta alkaen.

Noudata varovaisuutta, tulvavedet aiheuttavat vaaroja

Tulvivilla tiealueilla ja myös jalankulku- ja kevyenliikenteen väylillä tulee noudattaa varovaisuutta. Veden alle jääviä kuoppia ja esteitä ei havaitse ja ne voivat aiheuttaa vaaran liikkujille. Vesi on voinut myös nostaa viemärikansia paikoiltaan. Jo 15 senttimetriä nopeasti virtaavaa vettä kaataa aikuisen henkilön. Tulvavedestä tulee pysyä poissa sillä se voi sisältää myös jätevettä ja kemikaaleja. Myöskään lasten ei pidä antaa leikki tulvavedellä. Mökkiläisten ja ranta-asukkaiden on hyvä ottaa huomioon järvien kohonneet vedenpinnat ja pyrkiä estämään tulvaveden pääsy paikkoihin, joissa se voi aiheuttaa vahinkoa. Rannan tai tulvaveden tuntumasta kannattaa siirtää omaisuutta turvaan ennakoiden. Arvokkaat esineet, sähkölaitteet ja vaaralliset aineet kannattaa siirtää kellarista ja alimmasta kerroksesta ylempiin kerroksiin.

Poikkeuksellisia sademääriä lokakuussa

Lokakuun alku on Suomen ympäristökeskuksen Tulvakeskuksen mukaan ollut erittäin sateinen. Esimerkiksi Espoon Nuuksiossa lokakuun alun (1.10.–9.10.) sademäärä on 126,6 millimetriä, mikä on ajankohdan Uudenmaan alueen ennätys vuoden 1960 alusta lukien. Lokakuun alun sademäärä maan eteläosassa on tyypillisesti noin 15 millimetriä, tänä vuonna Uudellamaalla havaittu sademäärä on jopa 83 millimetriä. Uudellamaalla joet ovat nyt nousseet korkeimmalle tasolleen tänä vuonna. Lisätietoja, tiedote SYKE 10.10.2017

Vesitilanteen kehitystä voi seurata Ympäristö.fi-sivustolta


Aihealue:
  • Turvallisuus
Alue:
  • Espoon keskus