Tulvien odotetaan jatkuvan pitkälle ensi viikkoon

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä
12.10.2017 klo 17.28

Uusi saderintama on tavoittanut Länsi-Uudenmaan ja loppuillasta sade voimistuu. Runsasta sadetta on odotettavissa Hangon seudulle noin klo 20 ja Espooseen noin klo 22 alkaen. Tänään alkaneet sateet jatkuvat perjantaihin ja arvioitu sademäärä on noin 15–20 mm. Tulvien torjuntatyöt ovat käynnissä ja odotettavissa on, että tulvatilanne jatkuu pitkälle ensi viikkoon, mahdollisesti koko viikon. Ojat ja purot ovat täynnä eikä maa ime vettä, joten ensi viikolle luvatut sateet voivat nostaa tulvia uudestaan.

Turunväylällä tavoitteena pitää yksi kaista kumpaankin suuntaan käytössä

Turunväylällä Espoossa KehäIII:n liittymän ja Tuomarilan liittymän välillä on lähipäivinäkin vain yksi kaista auki molempiin suuntiin. Tämä aiheuttaa liikenteen ruuhkautumista etenkin työmatkaliikenteen aikaan. Turunväylän viereen rakennettua suojavallia vahvistetaan parhaillaan Liikenneviraston ja puolustusvoimien yhteistyönä. Suojavallin on tarkoitus valmistua torstai-iltaan mennessä. Noin 500 metriä pitkä hiekkasäkkivalli yhdessä aiemman vallin kanssa pitää tulvavettä pois ja tavoitteena on pystyä pitämään käytössä olevat ajokaistat kulkukelpoisina.

Vesi Bodominjärvellä nousussa, Kirkkojärvellä laskussa

Pelastuslaitoksen päivystävä päällikkö päätti 11.10. aamupäivällä, että Bodominjärven virtaamaa Espoonjokeen rajoitetaan. Tämä on auttanut laskemaan veden pintaa Kirkkojärven alueella noin 11 cm verran torstai-iltapäivään mennessä. Juoksutuksen rajoittamisen myötä Bodominjärven pinta on noussut torstain aikana noin neljä senttimetriä. Järven pinta oli sateiden myötä korkealla jo ennestään. Veden poisvirtausta rajoitetaan padolla näillä näkymin vielä perjantaiaamuun saakka. Sen jälkeen juoksutusta lisätään hallitusti ja tilannetta seurataan sekä Kirkko- että Bodominjärvellä. Espoon kaupunki on rakentanut maavalleja suojaamaan Espoon seurakuntien virastorakennusta Kirkon kymppiä sekä Keski-Espoon uimahallia ja lukiota. Valleilla ehkäistään veden nouseminen rakennuksiin saakka.

Espoon Olarinluoman alueella Gräsanojan vedenpinta on laskenut ja tiet ovat auki. Maa on kuitenkin hyvin märkää ja tulevat sateet mahdollisesti nostavat alueelle uusia tulvia. Kirkkonummella Pilvijärven alueella on tulvia, Eestinkyläntie on jälleen avattu liikenteelle. Tulvia on ollut myös Siikajärvellä Luoteis-Espoossa ja Laurintiellä Vihdissä, Lepsämänjoella ja Karjaanjoella vesi on tulvinut pelloille.

Länsi-Uudenmaan pelastuslaitokselle ei ole tullut tänään uusia tulviin liittyviä pelastus- tai vahingontorjuntatehtäviä. Alueen asukkaiden on tärkeää ennakoiden siirtää omaisuuttaan pois nousevan veden läheisyydestä. Jos vesi lähestyy rakennuksia, veden tuloa voi estää esimerkiksi tilapäisellä suojapenkereellä ja uppopumppuja käyttämällä. Ohjeita tulvatilanteisiin sivustolla www.vahingontorjunta.fi Tulvavedestä tulee pysyä poissa. Vesi voi sisältää jätevettä tai kemikaaleja, lisäksi pinnan alla voi olla esteitä tai kuoppia ja tulva on voinut nostaa viemärin kansia paikoiltaan. Pidäthän myös lapset pois leikkimästä tulvavesissä.

Vesitilanteen kehitystä voi seurata sivulla www.ymparisto.fi/fi-FI/Vesi/Vesitilanne_ja_ennusteet

Seuraava Länsi-Uudenmaan pelastuslaitoksen tiedote annetaan perjantaina 13.10. aamupäivällä.


Aihealue:
  • Turvallisuus
Alue:
  • Espoon keskus