Erilaiset sammuttimet

 • Jaa Facebookissa
 • Jaa Twitterissä

Vesi on tehokas jäähdyttävä sammutusaine. Vesipohjaiset sammuttimet soveltuvat hyvin lähes kaikkiin paloihin paitsi nestepaloihin ja suurjännitteisiin sähköpaloihin. Nestepaloissa vesi saattaa levittää paloa.

Nestesammuttimet

Nestepohjaiset sammuttimet käyttävät sammutteena nestettä tai nestepohjaista vaahtoa, joka sopii nestemäisten ja kiinteiden aineiden sammuttamiseen. Nestesammuttimet sammuttavat AB-luokan paloja.

Osa nestesammuttimista soveltuu myös sähköpalojen sammuttamiseen - muista tarkastaa turvaetäisyydet käyttöohje-etiketistä. F-luokan kalvovaahtosammutin soveltuu elintarverasvapaloihin ja se on hyvä sammutin keittiöihin, joissa on uppopaistoallas.  

Pakkanen voi haitata sammuttimen toimintaa. Kylmissä käyttöolosuhteissa sammuttimista on aina hyvä varmistaa niiden alin toimintalämpötila.

Nestesammuttimien etu on helpompi jälkisiivous kuin jauhesammuttimia käytettäessä. Tämän vuoksi nestesammuttimet soveltuvat hyvin esimerkiksi koteihin, toimistoihin, sairaaloihin ja eläinsuojiin.

Jauhesammuttimet

Jauhesammuttimet ovat yleisin sammutintyyppi. ABC-paloluokituksensa vuoksi ne soveltuvat lähes kaikkeen sammuttamiseen, kuten kiinteiden, nestemäisten sekä kaasumaisten aineiden sammuttamiseen. Jauhesammuttimet soveltuvat myös sähköpalojen sammuttamiseen.
Jauhe keskeyttää kemiallisesti palamisen ketjureaktion ja sillä on myös tukahduttava vaikutus.

ABC-luokituksen lisäksi on olemassa teollisuuden erikoistilanteissa käyttämiä BC-luokan sekä metallipaloihin tarkoitettuja D-luokan jauhesammuttimia.

Hiilidioksidisammuttimet

Hiilidioksidisammutin soveltuu hyvin sähkö- ja nestepalojen sammutukseen. Hiilidioksidi on puhdasta kaasua eikä sotke ympäristöä ja soveltuu siksi erityisen myös sähkölaitteiden sammuttamiseen. Hiilidioksidi ei johda sähköä.

Sammutteen teho perustuu hapen syrjäyttämiseen sekä jäähdyttämiseen. Hiilidioksidi purkautuu noin -75 asteen lämpötilassa, joten sillä ei tule sammuttaa ihmisen vaatteita.

Pienissä tiloissa sammutettaessa tulee ottaa huomioon hiilidioksidi voimakas hapen syrjäyttäminen. Poistu siis tilasta, kun olet käyttänyt hiilidioksidisammutinta. Hiilidioksidisammuttimet toimivat parhaiten sisätiloissa, sillä ulkona muun muassa tuuli voi heikentää sen vaikutusta.

Käsisammuttimen käyttöetäisyys vaihtelee sammutintyypin mukaan

Hiilidioksidisammuttimella tehokas sammutus voidaan suorittaa 0,5 - 1,5 metrin etäisyydeltä palokohteesta. Huomioi hiilidioksidin jäähdyttävä ja tukahduttava vaikutus.

Jauhesammuttimilla sammutus suoritetaan 1,5 - 3 metrin päästä palokohteesta.

Vesisammuttimilla sammutus suoritetaan 3 metrin päästä tai kauempaa palon luonteesta riippuen.

Vaahto- ja nestesammuttimella voidaan tehokkaasti sammuttaa 0,5 - 1,5 metrin päästä palokohteesta.

Käsisammuttimen käyttö

Tarkasta mihin paloihin sammutin soveltuu ja tutustu etukäteen sammuttimen kyljessä olevaan käyttöohjeeseen.

1. Suuntaa suutin palokohteeseen
2. Tarkoitus on kohdistaa suihku liekkien alaosaan
3. Laukaise sammutin venttiilin kahvasta
4. Levitä sammutinainetta tasaisesti paloon hieman heiluttavalla liikkeellä
5. Älä tyhjennä sammutinta kerralla, vaan seuraa palon sammumista

Tarvittaessa soita 112 ja pyydä pelastusyksiköt paikalle varmistamaan alkusammutus.

Sammutuspeite

Sammutuspeite on joka kodin sammutusväline. Sammutuspeite on helppokäyttöinen ja edullinen. 
Sammutuspeite on tehty palamattomasta materiaalista ja sen sammutusvaikutus on tukahduttava. Hanki riittävän iso sammutuspeite, jonka avulla suojaat itsesi ja saat sammutettavan kohteen varmasti peitettyä.

Sammutuspeite soveltuu erinomaisesti sähkölaitteiden paloihin ja pieniin nesteallaspaloihin. Sammutuspeite on myös yksi parhaista sammutusvälineistä, jos toisen ihmisen vaatteet syttyvät palamaan.

Sammutuspeitteen käyttö:

 • Vedä nauhasta peite ulos.
 • Ota peitteen kahvoista tai nurkista kiinni suojaten kädet peitteen taakse.
 • Ojenna kädet suoraan eteenpäin.
 • Lähesty paloa tuulen suunnasta peitteen takan suojassa.
 • Levitä peite palon päälle ja tukahduta palo.
 • Jätä peite paikalleen.

Jos vaatteet palavat

 • Vaatteiden palaessa kaada uhri maahan ja peitä tiiviisti sammutuspeitteellä.
 • Aloita ylävartalosta ja jätä uhrin pää ulkopuolelle.
 • Anna välitön ensiapu, soita 112.

Pikapaloposti

Pikapaloposti on rakennusten seinällä oleva vesijohtoverkkoon kytketty suojakaappiin sijoitettu alkusammutusväline. Pikapalopostiin kuuluvat käsin avattava sulkuventtiili, letku, kela ja suihkuputki.

Pikapalopostin sammutusvaikutus on jäähdyttävä ja se soveltuu hyvin lähes kaikkiin palotyyppeihin. Usein pikapalopostit unohtuvat kiinteistön huolto- ja kunnossapito-ohjelmasta ja siksi niiden ylläpitotarkastukset on usein laiminlyöty. Monet pikapalopostiletkut ovat vanhoja ja hauraita, ja venttiilit saattavat olla tukossa, jolloin toiminta tulipalotilanteessa on epävarmaa. Kiinteistön omistajien/haltijoiden tulisi muistaa huolehtia myös pikapalopostien kunnossapidosta.

Sankoruisku

Sankoruiskuissa on usein 12 litran metallinen säiliö. Siihen kuuluu vähintään 70 cm:n
pituinen letku. Sankoruiskussa on käsikäyttöinen pumppu, jolla vesi pumpataan kohteeseen. Veden sammutusvaikutusta voidaan tehostaa kalvovaahtonesteellä, jolloin sammutusvaikutus on sekä jäähdyttävä että tukahduttava.

Sankoruisku on helppokäyttöinen ja tehokas ja sopii hyvin orgaanisten, kiinteiden ja
kuitumaisten aineiden sammuttamiseen.

Julkaistu 17.1.2012 klo 9.17 , päivitetty 20.6.2012 klo 9.25

Aihealue:
 • Paloturvallisuus, 
 • Turvallisuusohjeet