Lapsille

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä

Hei! Minä olen Luppi ja tässä ovat Stella ja Onni.

Luppi, Stella ja Onni opastavat sinua arjen turvallisuusasioissa. Osaatko sinä jo seuraavat asiat:

  • Kotiosoite?
  • Hätänumero?
  • Mikä on palovaroitin?

On tärkeää tietää oma kotiosoite, jotta tarvittaessa osaa soittaa apua oikeaan paikkaan tai voi kysyä neuvoa kotiin löytämiseksi.

Hätänumero Suomessa ja Euroopassa on 112. Siihen voi soittaa, jos on todellinen hätätilanne ja tarvitsee ambulanssin, poliisin tai palokunnan apua.

Jokaisessa kodissa pitää olla palovaroitin tai muu palonilmaisin, joka hälyttää silloin, jos kotona on syttymässä tai syttynyt tulipalo. Kun palovaroitin hälyttää, silloin pitää poistua  nopeasti kodista ulos ja soittaa hätänumeroon 112.

Pelastuslaitoksella on töissä monen alan ammattilaisia

Länsi-Uudenmaan pelastuslaitoksella työskentelee lähes kuusisataa ihmistä. Muun muassa palomiehiä, palomestareita, palotarkastajia ja ensihoitajia on turvaamassa asukkaiden arkea ja auttamassa tulipalo ja onnettomuustilanteissa. Lisäksi töissä on esimerkiksi autojen korjaajia, viestiasentajia ja toimistotyöntekijöitä. Pomona toimii pelastusjohtaja.

Suurin osa pelastuslaitoksen henkilökunnasta työskentelee 24 tunnin työvuoroissa. Esimerkiksi palomiehet ja ensihoitajat tulevat töihin aamulla klo 8 ja pääsevät töistä seuraavana aamuna klo 8. Koko työvuoron ajan he ovat minuutin lähtövalmiudessa mikä tarkoittaa sitä, että kun hälytys tulee, paloasemalta lähdetään tehtävälle minuutin sisällä. Joskus ruoka jää kesken lautaselle, kun keikka tulee kesken lounaan tai illallisen. Ruokailua jatketaan sitten keikan jälkeen. Liesi ja kahvinkeitin sammuvat paloasemalla automaattisesti hälytyksen tullessa. Tämä on tärkeää, ettei keittiössä vain jää mikään päälle ja syty tulipaloa, kun pelastajat ovat hoitamassa pelastustehtäviä. Kun ympäri vuorokauden kestänyt työvuoro päättyy, on edessä lepopäivä ja kaksi vapaapäivää. Pelastuslaitoksella työskennellään siis neljässä työvuorossa.

Pelastuslaitoksellamme on kaksitoista paloasemaa, joissa on kellon ympäri palomiehiä ja ensihoitajia töissä. Tiedätkö mitä kaikkea palomiesten ja ensihoitajien työhön kuuluu?

Palomies ajaa mönkijällä, sukeltaa ja sammuttaa tulipaloa

Kahden kuvan kuvakooste, toisessa kuvassa ensihoitajat kertovat päiväkotilapsille työstään ja toisessa nostavat potilasta ambulanssiin.

Erilaisia pelastusajoneuvoja

Lisää kuvia toiminnastamme löydät sivulta www.instagram.com/lupelastuslaitos

Kuvakooste, jossa pelastuslaitoksen iso vene, mönkijä, paloauto, ambulanssi ja ensihoidon kenttäjohtajan auto.

Julkaistu 30.6.2014 klo 14.34 , päivitetty 1.9.2020 klo 15.15

Aihealue:
  • Turvallisuusohjeet