Koiran omistajalle

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä

Yleisimmät koirien aiheuttamat vahingot

Jos sinulla on koira, sinun tulisi huomioida, että se voi poissa ollessasi aiheuttaa mm. tulipaloriskin.

Iso koira voi pöydälle hapuillessaan vahingossa laittaa lieden tai uunin päälle. Tämä aiheuttaa tulipaloriskin etenkin, jos lieden läheisyydessä on helposti syttyvää materiaalia, kuten talouspaperirulla. Kuuma liesi voi olla vaaraksi myös koirallesi, se voi saada vakavia palovammoja kuumasta hellasta. Myös kynttilä voi sytyttää tulipalon, jos se putoaa pöydältä tai kaatuu koiran tutkiessa sitä.

Koira voi myös aiheuttaa vesivahingon tutkiessaan akvaariota tai vesihanoja. Mikäli koirasi on taipuvainen järsimään sähköjohtoja, irrota ne seinästä lähtiessäsi kotoa. Mikäli epäilet koirasi järsineen sähköjohtoja, tarkasta aina että johto on ehjä, ennen kuin kytket sen pistorasiaan.

Ratkaisuja:

  • Jos mahdollista, sulje koira kotoa poistuessasi huoneeseen, jossa on mahdollisimman vähän koiralle tai taloudelle vaaraa aiheuttavia tekijöitä.
  • Mikäli koirasi oleilee keittiössä, käännä hellan sulake off-asentoon ollessasi poissa kotoa tai käytä liesisuojaa.
  • Älä koskaan jätä koiraa ilman valvontaa kynttilöiden läheisyyteen!
  • Jos epäilet koirasi riehuvan akvaariota ihaillessaan, älä jätä koiraa yksin kotiin samaan huoneeseen akvaarion kanssa. (Esimerkki: koira leikkii lattialla, kaataa vahingossa jalkalampun, joka kaatuu akvaariota päin).
  • Eläinkaupoista on saatavilla purunesto suihkeita, joita suihkutetaan jyrsimiskohtiin, niiden avulla voi saada sähköjohtojen nakertamisen loppumaan.

Henkilövahinkojen vaara

Omistajan nukkuessa koiran aiheuttama tulipalo voi olla hengenvaarallinen, varmistathan että palovaroittimesi on toimintakunnossa.

Muistathan myös sen, että koira voi aiheuttaa vahinkoa kotoa karatessaan. Esimerkiksi rappukäytävässä vastaan tuleva, uhkaavasti tai pelokkaasti paeten käyttäytyvä henkilö voi provosoida koiraa, jolloin se voi purra ihmistä, tai koira voi vahingossa kaataa vastaantulevan lapsen. Pidäthän siis huolen, että ovet ovat lukittuina myös kotona ollessasi, iso koira voi avata oven ja karata. Vaikkei koirasi olisikaan ikinä purrut ketään, voi siitä huolimatta vieraan ihmisen arvaamaton käytös aiheuttaa koiran puremisen.

Kotoa karannut koira voi aiheuttaa vaaran myös juostessaan ajotielle ja aiheuttaa liikenneonnettomuuden.

Kerro ovitarralla, että huoneistossa on lemmikkejä

Kuten kaikki eläimet, myös koirat voivat pelottavassa tulipalotilanteessa käyttäytyä arvaamattomasti.

Asuntoon pyrkivä pelastaja voi koiran mielestä vaikuttaa uhkalta, etenkin jos reviirille tunkeutuu palomies maskeineen. Silloin on luonnollista, että koira voi pelästyä ja käyttäytyä uhkaavasti puolustaessaan reviiriä. Siksi asunnon ovessa on hyvä olla ”huoneistossa lemmikkieläimiä” -tarra (saatavilla päivystävältä palotarkastajalta, eläinlääkäriasemilta ja eläinkaupoista). Tarran avulla sisään pyrkivä pelastaja osaa varautua sisällä odottavaan koiraan. Myös koirasi mahdollisuus pelastua palavasta huoneistosta paranee, kun pelastaja tietää jo etukäteen, että asunnossa on mahdollisesti koira pelastettavana.

Koiralla tassut lieden päällä.

Julkaistu 16.1.2012 klo 9.32 , päivitetty 2.9.2020 klo 10.42

Aihealue:
  • Onnettomuudet, 
  • Paloturvallisuus, 
  • Turvallisuus