Matelijat ja muut terraarioeläimet

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä

Huolehdi, ettei lemmikkisi pääse karkaamaan terraariosta. Keväällä ja kesällä lemmikkejä karkaa usein kodin tuuletuksen yhteydessä ovien ja ikkunoiden kautta. Tuuletusikkunoissa on hyvä pitää verkkoa ja myös parvekkeella on hyvä olla lasitus tai verkko.

Kilpikonnien ei pidä antaa ulkoilla kotipihalla ilman huolellista valvontaa. Kilpikonnat voivat lähteä karkuteille silmänräpäyksessä ja osa kilpikonnista osaa myös kaivautua maan alle. Kilpikonnilla tulee olla ulkoillessa oma häkki tai terraario, jossa on suojaava pohja myös maan pintaa vasten. Karkureissut päättyvät liian usein surullisesti. Vastuullinen lemmikkieläimen hoitaja huolehtii lemmikkinsä turvallisuudesta niin kotona kuin lomareissujen aikana.

Matelijat on hyvä pitää lukollisessa terraariossa

Matelijoiden kohdalla on erittäin tärkeää, että niillä on oikeanlainen terraario. Suomessa pidetään lemmikkeinä joitakin myrkyllisiä lajeja, jotka voivat karatessaan aiheuttaa hengenvaaran etenkin pienille lapsille ja pieneläimille. Tämänkaltaiset lajit tulee pitää lapsien tai koirien varalta lukollisessa terraariossa, jotta ne eivät pääsisi karkaamaan esim. lapsen tutkiessa terraariota.

Suurin osa Suomessa pidettävistä lajeista on myrkyttömiä, ja vain harvat kuristajakäärmeet ovat niin kookkaita, että voisivat olla haitaksi aikuiselle ihmiselle, poikkeuksia ovat kuitenkin pienet lapset ja allergiset henkilöt (ampiaisen pistokselle erittäin allerginen ihminen voi saada hengenvaarallisen anafylaktisen shokin esim. skorpionin pistosta).

Karatessaan matelijat etsivät usein piilopaikan, mutta uhattuina tai päälle astuttuina ne voivat hyökätä. Perheen muut eläimet voivat olla vaarassa, karannut käärme voi syödä esim. lemmikkirotan tai hiiren, jopa pienen koiran (erittäin harvinaista).

Muistathan, että paras asumus kookkaalle käärmeelle on liukuovellinen terraario, vahvarakenteinen boa tai python voi karata kannellisesta häkistä päällä olevasta pienestä painosta huolimatta. Pidä myös huoli siitä, että terraario on täysin ehjä, monet terraarioeläimet voivat karata hyvinkin pienistä aukoista.

Ratkaisu:

  • Mikäli lemmikkisi on myrkyllinen tai niin kookas, että se voi aiheuttaa vaaraa ihmisille tai muille eläimille, paras ratkaisu on terraario, jossa on lukittavat liukuovet.
  • Ohjeista aina lapsille ja vieraille säännöt, esim. saako eläimeen tai terraarioon koskea, tai miten eläintä tulee käsitellä.
  • Jos sinulla on lapsia tai muita lemmikkejä, harkitse jo hankittaessa, että kannattaako perheeseen ottaa eläintä, joka voi olla heille vaarallinen.

Terraario käärme.

Julkaistu 16.1.2012 klo 9.45 , päivitetty 2.9.2020 klo 10.43

Aihealue:
  • Turvallisuusohjeet, 
  • Turvallisuus