Muut lemmikkieläimet

 • Jaa Facebookissa
 • Jaa Twitterissä

Akvaarion omistajalle

Akvaario voi aiheuttaa vesivahingon. Yleisimmin syynä on vuotava tai viallinen akvaario, mutta myös esim. koira voi aiheuttaa akvaarion rikkoutumisen (esim. koira leikkii lattialla, kaataa vahingossa jalkalampun, joka kaatuu suoraan akvaariota päin).

Ratkaisuja:

 • Tarkasta akvaariosi kunto ja tiiviys säännöllisin väliajoin. Tämä on paras tapa ennakoida.
 • Vanhanaikainen tai käyttöön sopimaton valoputki voi aiheuttaa sähköiskun riskin. Sähköiskun riski on aina olemassa, kun yhdistetään sähkölaite ja vesi. Esim. veteen pudonnut valoputken johto voi olla vaarallinen pistorasiaan kytkettäessä. Käytä akvaarion valaistukseen ainoastaan siihen tarkoitettuja lamppuja! Akvaarioon suunnitellut valaisimet ovat turvallisia, ne on valmistettu niin, että ne kestävät kosteutta eivätkä aiheuta vaaraa.
 • Kaikkien valaisimien ja niiden virtajohtojen kunto tulee myös tarkastaa säännöllisesti ja vaihtaa tarvittaessa uuteen.

Jyrsijöiden ja kanien aiheuttamia riskejä

Yleisin jyrsijöiden ja kanien aiheuttama riski on sähköiskun tai tulipalon riski johtojen nakertamisen seurauksena. Muistathan, että sähköjohdon nakertamisesta aiheutuva sähköisku on pieneläimelle tappava.

Jyrsijöitä, kaneja yms. häkissä asuvia eläimiä ei koskaan tulisi päästää huoneistoon vapaaksi ilman valvontaa. Sähköjohdot ovat vain yksi riski, lemmikkisi voi muutenkin olla vaarassa ilman valvontaa, esim. kissa tai koira voi tappaa pienen eläimen joko vahingossa tai tahallaan, koska kissoilla ja koirilla on luontainen saalistusvietti.

Myös pieni lapsi voi aiheuttaa vaaraa pieneläimille. Muista, että esim. kani tai hamsteri voi kuolla sydänkohtaukseen pelästyessään, tämän voi aiheuttaa huonojen kokemuksien takia jopa ”petoeläimen” näkeminen.

Ratkaisuja:

 • Älä koskaan jätä jyrsijää tai kania ilman valvontaa niiden ollessa vapaana.
 • Kissan tai koiran siirtäminen toiseen huoneeseen on hyvä varotoimenpide.
 • Varmista myös, että häkin saa suljettua/lukittua niin, ettei eläin pääse karkaamaan eivätkä muut eläimet ja pienet lapset pääse koskemaan eläimeen ilman valvontaa.
 • Huomioithan myös sen, ettei rotan tms. poikasia kannata pitää häkissä, joiden pinnaväli on yli 1 cm, sillä ne mahtuvat karkaamaan hyvin pienistä raoista vapaaksi asuntoon.
 • Kaneilla ja jyrsijöillä tulee ulkoillessa olla hyvin joka suunnalta suojattu aitaus. Aitauksessa tulee olla myös katto, joka suojaa eläintä esim. petolinnuilta.

Hevoset ja muut kookkaat eläimet

Hevoset ja muut kookkaat eläimet vaativat aina perehtymistä siihen, miten niiden lähellä liikutaan ja käyttäydytään.

Talli, jossa on arvaamaton hevonen, ei ole sopiva leikkipaikka lapsille.

Tavallisesti hevoset ovat vaarattomia, mutta esim. tulipalo voi aiheuttaa arvaamatonta käytöstä myös hevosilla.

Käytä kypärää sekä sopivia ja tarkoitukseen suunniteltuja suojavarusteita ratsastaessasi (ratsastusvarusteet, Suomen Ratsastajainliitto).

Maatilojen turvallisuus

Julkaistu 16.1.2012 klo 9.59 , päivitetty 2.9.2020 klo 10.44

Aihealue:
 • Turvallisuusohjeet