Näin vältät sähköpalon

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä

Ihmisen oma virheellinen toiminta aiheuttaa suurimman osan sähköpaloista.

Sähkölaitteisiin liittyviä riskejä voit vähentää huolehtimalla laitteiden toimintakunnosta ja huoltamalla sähkölaitteet käyttöohjeiden mukaisesti. Useat sähköpalot saavat alkunsa unohtamisesta tai käyttöohjeiden vastaisesta käytöstä. Nykyään myös sähkölaitteisiin on saatavilla monenlaisia turvavarusteita, kuten ajastimia ja turvalukkoja tai -kytkimiä.

Sähkölaitteen hankinta

Kun olet ostamassa sähkölaitetta, tarkista, että se täyttää sähköturvallisuusvaatimukset. Sähkölaitteessa tai työkalussa on oltava CE-merkintä, että se täyttää eurooppalaiset turvallisuusvaatimukset. Tuotteessa on lisäksi oltava mainittuna valmistajan nimi, sekä laitteen teho ja jännite.

Jos olet hankkinut tuotteen ulkomaanmatkoilta, varmista, että laite soveltuu Suomessa käytettäviin 230V pistorasioihin.

Jos kodinkone temppuilee

Jos kodinkone tai sähkölaite pitää outoa ääntä, haisee pahalle, rätisee tai saa sulakkeet palamaan, on se usein merkki sähköviasta.

Tarkista seuraavat asiat:

  • onko johto kunnolla paikoillaan sekä laitteessa että pistorasiassa
  • onko johdon eristykset ehjät ja paikoillaan
  • onko laitteen kotelo likainen ja paikoillaan
  • onko sulakkeet kunnolla kiinni

Vanhat ja vikaantuneet kodinkoneet ovat suuri tulipaloriski. Kodinkoneen ikä ja virheellinen käyttö ovat syypäitä moneen tulipaloon. Vaihda vanhat sähkölaitteet uusiin. Johtojen vaihtaminen ja muut sähköasennustyöt kannattaa jättää ammattilaisen tehtäväksi.

Sulakekaappi - kodin sähköpääkeskus

Sulakekaapille tulee olla helppo pääsy. Sulakekaapissa tai sähköpääkeskustilassa ei saa säilyttää tavaraa.

Käy sulakkeet läpi ja tarkista, että ne ovat kunnolla paikoillaan. Huonosti paikoillaan olevat sulakkeet kuumenevat liikaa ja voivat aiheuttaa tulipalon.

Jos sulakkeet palavat usein, on se merkki ylikuumenemista tai sähköasennuksen tai laitteen viasta. Selvitä onko jokin laite tai johto vioittunut. Tarkista myös, ettei yhden sulakkeen takana ole liikaa sähkölaitteita.

Monen sähkölaitteen yhtäaikainen käyttö tai liittäminen samaan jatkojohtoon voi aiheuttaa ylikuormitusta. Laitteet on hyvä jakaa useamman eri sulakkeen takana oleviin pistorasioihin.

Vikavirtasuojakytkin voi pelastaa henkiä

Vikavirtasuojakytkimen pääasiallinen tarkoitus on pelastaa ihmishenkiä ja estää tulipaloja. Se katkaisee virran vikatilanteessa. Kaikissa vikavirtasuojakytkimissä on testipainike. Jos vikavirtasuojakytkin ei katkaise jännitettä, kun painat testinappulaan, ota yhteyttä sähköasentajaan.

Julkaistu 17.1.2012 klo 9.34 , päivitetty 9.3.2018 klo 15.19

Aihealue:
  • Paloturvallisuus, 
  • Turvallisuusohjeet