Kysymyksiä nuohouksesta

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä

Minun pitäisi tilata nuohooja, mistä löydän oman alueeni nuohoojan?

Piirinuohousjärjestelmä päättyi Länsi-Uudenmaan alueella vuoden 2017 lopussa eli alueellisia piirinuohoojia ei enää ole. Nykyisin nuohous on sopimusperusteista eli asiakas itse valitsee ja tilaa haluamansa nuohousyrittäjän. Nuohoojia löytyy esimerkiksi sivustolta www.nuohoojat.fi sekä netin hakukoneilla (esim. Google, Bing,Yahoo) etsimällä, lisäksi nuohousyrittäjät ilmoittavat toiminnastaan muun muassa paikallislehdissä ja omia esitteitään jakamalla. Lisätietoa nuohouksen muutoksesta

Nuohooja sanoi, että piippu pitää korjata. Niin että pitääkö se korjata?

Nuohoojan velvollisuuksissa on säädetty, että nuohoojan tulee kertoa kiinteistön haltijalle/omistajalle tulisijojen käytöstä ja kunnosta. Rikkinäinen piippu on paloturvallisuusriski. Nuohooja on paloturvallisuuden ammattilainen ja hänen kehoitustaan tulee noudattaa.

Mikä on tulisijan oikea suojaetäisyys?

Tehdasvalmisteisissa tulisijoissa tulee noudattaa valmistajan ohjeita suojaetäisyyksistä.

Paikalla muurattujen tulisijojen suojaetäisyydet löytyvät Suomen rakennusmääräyskokoelmasta E8.

Entä mikä on kiukaan oikea suojaetäisyys?

Kiuasta sijoitettaessa pitää ottaa huomioon turvallinen etäisyys saunan lauteisiin ja seinäpaneeleihin. Kiukaiden suojaetäisyyksissä on mallikohtaisia eroja, joten asia kannattaa aina tarkistaa kiukaan käyttöohjeesta. Sähkökiukaiden suojaetäisyydet ovat pienemmät kuin puulämmitteisten kiukaiden. Puukiukaan suojaetäisyys palavaan materiaaliin on vaakasuunnassa 50 cm ja palamattomaan materiaaliin viisi senttiä. Etäisyyksiä voidaan pienentää suojarakenteilla, esim. 3 cm ilmarako+palamaton levy, suojaetäisyys on 25 cm; tai 3cm ilmarako+palamaton levy +3 cm ilmarako+palamaton levy, suojaetäisyys on 12,5 cm.

Kiukaan yläpuolella vapaata tilaa kattoon nähden tulee olla 120 cm ja 3 cm ilmarako+palamaton levy voi vapaa väli olla 90 cm.

Sähkökiukaiden suojaetäisyydet valmistajan ohjeen mukaan.

Milloin tulisijan käyttö on ehdottomasti lopetettava?

Jos tulisija tai hormi on rikki ja savuttaa sisään.

En tavoita nuohoojaa puhelimella. Mitä teen?

Nuohoojat eivät aina pysty vastaamaan puhelimeen ollessaan työtehtävissä. Soita uudelleen myöhemmin. Malta kuunnella nuohoojan puhelinvastaajan viesti loppuun asti mahdollisia lisätietoja saadaksesi.

Pitääkö tulisija nuohota vaikka käytän sitä vain hyvin harvoin?

Kyllä pitää. Nuohouksen yhteydessä tarkistetaan hormin ja tulisijan kunto.

Olen vaihtamassa hormia, mitä minun pitäisi tehdä?

Ensin sinun tulee hakea rakennuslupa oman kuntasi rakennusvalvonnasta. Lupaa varten tarvitset rakennuslupapiirrustukset. Rakennusvalvonnasta saat lisäohjeita.

Ostin valmistakan piippuineen ja muurausfirma kävi muuraamassa takan. Takka vaikuttaa kuitenkin siltä, ettei sitä ole turvallista käyttää, osa tiilistä on mm. murtunut rikki. Mitä teen? Voinko käyttää takkaa?

Älä käytä takkaa, jos sen kunto vaikuttaa epäilyttävältä. Pyri sopimaan asennusliikkeen tai muurarin kanssa siitä, miten virhe voidaan korjata. Jos ratkaisua ei löydy, ota yhteys kuluttaja-asiamieheen. Pelastusviranomainen voi antaa lausunnon tulisijan kunnosta, ota yhteys päivystävään palotarkastajaan arkisin klo 9-11.30 p. 09-8162 6815.

Minulla on omat nuohousvälineet ja olen nuohonnut savuhormini ja tulisijani itse. Tarvitseeko minun päästää nuohoojaa nuohoamaan?

Kyllä tarvitsee, eli nuohoustoimintaan kuuluu myös tulisijan ja savuhormin kunnon tarkkailu. Havaitsemistaan puutteista nuohooja antaa raportin. Vakuutusyhtiö voi vähentää myös korvaussummaa, jos tulisijasta tai savuhormista aiheutuu tulipalo ja lakisääteistä nuohousta ei ole tehty ajallaan.

Julkaistu 18.1.2012 klo 14.34 , päivitetty 14.8.2018 klo 14.46

Aihealue:
  • Paloturvallisuus