Tulisijat ja hormi

 • Jaa Facebookissa
 • Jaa Twitterissä

Tulisijat tuovat lämpöä ja tunnelmaa huolellisesti ja oikein käytettyinä

Tulisijat, kiukaat ja hormit sytyttävät Länsi-Uudenmaan alueella noin 40 tulipaloa vuosittain. Osa näistä johtuu rakenteellisista vioista, kuten liian pienistä suojaetäisyyksistä ja tulisijan tai hormin vaurioista. Osa paloista syttyy kipinöistä, kekäleistä ja tuhkasta. Nuohouksen laiminlyönti, vääränlaisen polttoaineen käyttö tai vääränlainen polttotekniikka (ns. kitupoltto) edesauttaa nokipalojen syttymistä

Kiinteistöön on hankittava tulisija sen käyttötarkoituksen mukaan. Osa tulisijoista on tarkoitettu rakennusten tai niiden osien lämmittämiseen, lisäksi on olemassa tulisijoja, jotka soveltuvat vain ja ainoastaan tunnelman luomiseen.

Tulisija ja hormi ne yhteen sopii, vai sopiiko?

Viime vuosien aikana on syttynyt useita tulipaloja, jotka ovat johtuneet tulisijan ja hormin yhteensopimattomuudesta. Tulisijasta ja hormista tulee muodostua paloturvallinen ja toimiva kokonaisuus. Valitse siis huolellisesti tulisijaasi ominaisuuksiltaan ja toiminnallisesti yhteensopiva hormi.

Useat palot ja vaaratilanteet ovat johtuneet siitä, että tulisijaan liitetty hormi on ollut joko liian kevytrakenteinen tulisijan tehoon nähden tai tulisijaa on käytetty käyttöohjeiden vastaisesti.

Tehdasvalmisteinen tai paikanpäällä muurattu tulisija tulee liittää joko muurattuun tai tehdasvalmisteiseen hormiin, joista nykyään yleisimpiä ovat metalliset kevytsavuhormit. Hormiin ei saa joutua kuumempaa savukaasua kuin sen on ilmoitettu kestävän. Liian korkea lämpötila liian pitkään vahingoittaa kevytsavuhormin rakenteita ja pahimmassa tapauksessa vaurioittaa hormin ympärillä olevaa eristettä. Eristeen tuhouduttua hormissa oleva lämpö siirtyy esteettä ympäröiviin rakenteisiin ja sytyttää tulipalon.

Muuratut hormit kestävät yleensä rakenteellisesti pitkääkin lämpökuormitusta. Muurattua hormia rasittavat ja vaurioittavat nopeat lämpötilan muutokset. Siksi on tärkeää muistaa pitkään kylmillään olleen hormin varovainen ja vähittäinen lämmittäminen.

Tehdasvalmisteisen kiinteää polttoainetta käyttävän tulisijan CE-merkinnästä selviää savukaasujen lämpötila, kun tulisijaa käytetään käyttöohjeen mukaisesti. Metallisavuhormin hormikilvessä on puolestaan ilmoitettu korkein savukaasun lämpötila, jonka hormin rakenne muuttumatta kestää. Jos tulisijan ja hormin yhteensopivuus ei muuten selviä, on syytä varmistaa asia kyseisen tuotteen edustajalta.

Huom! Saunan kiukaan metallisen piipun kunto tulisi tarkistaa viimeistään kymmenen vuoden kuluessa käyttöönotosta. Kiukaan käytöstä johtuva kova kuumuustuhoaa eristevilloja piipussa, jolloin lämpö pääsee siirtymään yläpohjarakenteisiin aiheuttaen tulipalon.

Turvallisuuden ja toimivuuden takaamiseksi on tärkeää huolehtia myös tulisijan ja hormin nuohoamisesta.

Pidä huolta: 

 • Huolehdi tulisijan ja hormin riittävistä suojaetäisyyksistä palaviin tavaroihin, huonekaluihin ja rakenteisiin nähden.
 • Tarkkaile muun muassa saunan paneelien kuntoa sekä välipohjan ja hormin liitoskohtia.
 • Tulisijan edustalla tulee olla suojapelti tai edusta tulee olla tehty palamattomasta materiaalista.
 • Tarkkaile tulisijan ja hormin kuntoa halkeaminen varalta.
 • Huolehdi säännöllisestä nuohouksesta. Tulisija ja hormi tulee nuohota asuinrakennuksista kerran vuodessa ja kesämökeillä kolmen vuoden välein.
 • Säilytä tuhkia palamattomassa kannellisessa astiassa ja tyhjennä vasta sitten, kun tuhka on varmasti kylmää.
 • Käytä vain tulisijaan sopivaa polttoainetta, kuten kuivaa puuta. 
 • Varo häkää, älä sulje peltiä liian aikaisin. Pellistä voi myös poistaa yhden kulman tai porata siihen pienen reiän.
 • Noudata tulisijan käyttöohjeita, tarkista esimerkiksi kuinka paljon ja kuinka usein voit lisätä polttoainetta tulisijaan.
 • Pidä talotikkaat ja kattokulkusillat kunnossa, että nuohoojalla on turvallista työskennellä.
 • Varaudu alkusammutusvälineillä.  
Julkaistu 2.1.2012 klo 18.06 , päivitetty 3.4.2020 klo 8.54

Aihealue:
 • Paloturvallisuus, 
 • Turvallisuusohjeet