Palovaroitin valvoo turvallisuuttasi yötä päivää

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä

Palovaroittimen tärkein tehtävä on havaita alkava tulipalo ja hälyttää asunnossa sisällä olevat mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Huoneiston haltija, eli asukas, on velvollinen huolehtimaan siitä, että asunnossa on riittävästi toimivia palovaroittimia.

Palovaroittimia on oltava jokaisessa kerroksessa vähintään yksi jokaista alkavaa 60m2 kohden. Erittäin tärkeää olisi asentaa palovaroittimet jokaiseen makuuhuoneeseen ja poistumisreittien varrelle.

Erheelliset hälytykset voit välttää, kun et sijoita palovaroitinta keittiön uunin, takan tai pesutilojen läheisyyteen. Kuuma höyry voi laukaista palovaroittimet. 

Palovaroitin on pakollinen henkivartija

Palovaroitin tuli pakolliseksi Suomessa kaikissa asunnoissa sekä majoitus- ja hoitolaitoksissa 1.9.1999.

Vuonna 2009 tuli voimaan vaatimus sähköverkkoon kytketyistä palovaroittimista uudisrakentamisen yhteydessä niin koteihin kuin vapaa-ajan asuntoihin. Palovaroittimet liitetään uusissa rakennuksissa sähköverkkoon. Myös pienissä majoitustiloissa sekä päiväkodeissa on oltava sähköverkkoon kytketyt palovaroittimet. Sähköverkkoon kytketyn varoittimen virransyöttö on varmistettava esimerkiksi paristolla tai akulla.

Yksittäisissä itsenäisissä palovaroittimien asennuksissa ei tarvita kaapelointia. Mikäli aiot liittää kotisi palovaroittimet ryhmäksi tai järjestelmäksi, tarvitaan sähköammattilaisen apua asennus- ja kaapelointitöissä.

Palovaroitinjärjestelmä

Voit sijoittaa yksittäisiä palovaroittimia erikseen eri huoneisiin. Varmistaaksesi kuuluvuuden asuntosi eri puolilla, voit muodostaa palovaroittimista myös ryhmän siten, että kaksi tai useampia palovaroittimia kytketään yhteen. Tällöin yhden palovaroittimen toiminta saa aikaan hälytyksen myös muissa varoittimissa. Palovaroitinryhmän ilmaisimissa on joko oma paristo kussakin tai yhteinen verkkolaite.

Sijoita ja asenna palovaroitin oikein

Palovaroitin tulee asentaa kattoon asennus- ja käyttöohjeiden mukaisesti. Palovaroitin toimii parhaiten kattoon asennettuna. Seinän yläosaan asennettu palovaroitin ei välttämättä reagoi syttyneeseen paloon riittävän aikaisessa vaiheessa.

Hyvä sijoituspaikka on makuuhuoneen ja eteistilan välissä lähellä makuuhuoneen ovea. Useampi kerroksisissa kodeissa kannattaa palovaroitin sijoittaa myös portaikon kattoon.

Palovaroitin tulee sijoittaa vähintään puolen metrin päähän kaikista esteistä, kuten seinistä, palkeista, ovista, ikkunoista ja valaisimista.

Voit kiinnittää palovaroittimet kattoon myös tukevalla kaksipuolisella teipillä, mikäli ruuveilla kiinnittäminen on hankalaa.

Palovaroittimen huolto ja käyttö

  • Palovaroittimessa on painike varoittimen toiminnan testausta varten. Hyvä tapa on testata toiminta kuukausittain esimerkiksi aina 11. päivä.
  • Palovaroittimet on uusittava 7-10 vuoden välein. 
  • Imuroi vuosittain palovaroitin, sillä varoittimen toimintavarmuus heikkenee, kun sinne kertyy pölyä.
  • Palovaroitin toimii yleensä paristoilla. Pariston tyhjenemisestä varoitin varoittaa säännöllisin, lyhyin varoitusäänin, tai yhtenäisellä varoitusäänellä. Paristo on tällöin vaihdettava välittömästi. Vaihda paristo kerran vuodessa tai varmista monivuotisen pariston toiminta.
  • Käytöstä poistettavan palovaroittimen voi palauttaa myyntiliikkeisiin tai ongelmajätteisiin.
Julkaistu 2.1.2012 klo 17.48 , päivitetty 20.6.2012 klo 9.30

Aihealue:
  • Paloturvallisuus, 
  • Turvallisuus