Ilotulitteet

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä

Ilotulitus ilman erillistä lupaa on sallittu ainoastaan 31.12. klo 18:00 - 1.1. klo 02:00, muussa tapauksessa ilotulitukselle on oltava pelastusviranomaisen lupa.

Vain täysi-ikäiset saavat käyttää ilotulitteita

Lain mukaan vain täysi-ikäiset, yli 18-vuotiaat, saavat ostaa, pitää hallussa ja käyttää ilotulitteita. 

Vuosittain ilotulitteista aiheutuu vakavia silmävahinkoja, jotka olisi voitu välttää suojalaseja käyttämällä. Käytä siis suojalaseja. Niiden käyttö on lain mukaan velvollisuutesi. Myös yleisön on hyvä käyttää suojalaseja.

Varmista, että valitsemasi paikka sopii ilotulittamiseen. Ilotulitteiden ampujalla on vastuu turvallisesta sijainnista. Aukeat alueet, kuten pellot, kentät ja vesialueet, ovat sopivia paikkoja. Muista, että raketit myös putoavat taivaalta, huolehdi etteivät ne putoa ihmisten tai rakennusten päälle. Älä koskaan suuntaa tai heitä tulitteita ihmisiä, rakennuksia tai palavaa materiaalia kohti.

Lue ja noudata tuotteiden käyttöohjeita. Ole aina varovainen ja huolellinen ilotulitteita käyttäessäsi. Noudata riittävää suojaetäisyyttä. Varmista, että lähtöalusta on tukeva, niin etteivät padat tai raketit pääse kaatumaan. Voit itse rakentaa tukevan ammuntatelineen tai ostaa sellaisen ilotulitteita myyvästä liikkeestä. Varmista, että raketin keppi pääsee vapaasti nousemaan raketin mukana eikä jumiudu lähetysputkeen.

Osta vain hyväksyttyjä ilotulitteita

Käytä vain hyväksyttyjä Suomessa myytäviä ilotulitteita. Hyväksytyissä tuotteissa on joko CE-merkintä tai Tukes-hyväksyntä. Hätärakettien käyttö ilotulitteina on kielletty, ne voivat aiheuttaa turhia etsintöjä etenkin vesistöjen läheisyydessä. Ilotulitteiden käyttö päihtyneenä on kielletty lailla.

Sytytä tulite käsi suorana, hieman kyyristyen - ei koskaan niin, että kasvot ovat tulitteen yläpuolella. Sytytyspuikolla sytyttäminen on turvallinen tapa. Poistu sytyttämäsi ilotulitteen luota turvalliselle etäisyydelle. Älä koskaan sytytä ulkokäyttöön tarkoitettua ilotulitetta sisätiloissa tai parvekkeella. Älä myöskään sytytä tulitetta kädessä, jos sitä ei sallita ohjeessa. Ammu ilotulitteet sellaisenaan, älä muuntele tuotteita. Omatekoiset ilotulitteet ovat vaarallisia ja voivat aiheuttaa vakavia onnettomuuksia.

Kerää ilotulitteista jääneet roskat, varmista että ne ovat jäähtyneet ja vie ne roskiin. Virheelliset ja käyttämättä jääneet ilotulitteet voi palauttaa uuden vuoden ilotulitusten jälkeen noin viikon ajan kauppaan. Kauppa palauttaa ilotulitteet maahantuojalle.

Ilotulitusluvat

Ilotuliteturvallisuus (Tukes)

Kuvassa punasävyinen ilotulitus tummaa taivasta vasten.

Julkaistu 9.1.2012 klo 12.53 , päivitetty 2.4.2020 klo 14.21

Aihealue:
  • Paloturvallisuus, 
  • Turvallisuusohjeet, 
  • Yleisötilaisuudet, 
  • Turvallisuus