Turvallinen juhannus on hyvä juhannus

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä
20.6.2018 klo 11.56

Juhannusliikenteessä kiire kannattaa unohtaa ja ajella turvallista nopeutta, joustavalla ajotavalla ja muut huomioiden, jottei vahinkoja satu. Juhannusliikenteen vilkkaimpien päivien odotetaan olevan torstaina ja perjantaina. Alkoholia juonut henkilö ei ole sopiva kuskin paikalle.

Lapset seuraavat tarkkaan mitä aikuiset tekevät. On tärkeää, että lapsille annetaan malli turvallisesta ja hyvästä yhteisestä juhannuksen vietosta. Lapsilla on oikeus huolettomaan kesäjuhlaan, ilman aikuisten huolia tai aikuisista huolehtimista.

Viisaasti vesillä

Veneessä ollessa käytetään aina pelastusliivejä. Onnettomuudet sattuvat yllättäen ja yllättävällä tavalla, silloin ei välttämättä ole mahdollisuutta enää pelastusliivien pukemiseen. Veneen turvallisuusasiat on tärkeä opastaa myös kyydissä oleville. Sääolosuhteisiin tulee varautua huolellisesti etukäteen.

Alkoholin käyttö vaikuttaa uintikykyyn. Veteen ei tule mennä humalassa. Oma uimataito kannattaa arvioida muutenkin realistisesti ja uida mieluiten rannan suuntaisesti. Veteen voi hypätä vain, jos on aivan varma, ettei pinnan alla piile vaaroja. Lapsia tulee vahtia veden äärellä erityisen huolellisesti. Pienet lapset tulee pitää käden mitan päässä.

Estä maastopalot

Tulen käytössä on noudatettava erityistä varovaisuutta poikkeuksellisen kuivan alkukesän vuoksi. Jos metsäpalovaroitus on juhannuksena voimassa, avotulta ei saa tehdä. Grillata voi maapohjasta eristetyllä, esimerkiksi muuratulla grillillä. Kastele lähiympäristöä vedellä varmuuden vuoksi ja varaa riittävästi alkusammutusvälineitä lähelle. Esimerkiksi käyttövalmis puutarhaletku on hyvä alkusammutusväline. Huolehdi, ettei tuli pääse leviämään kipinöinnin tai maapohjan kautta ympäristöön. Varmista, että tuhka on täysin jäähtynyttä ennen kuin kaadat sitä luontoon tai roskikseen.

Juhannuskokkoa ei saa polttaa, jos metsäpalovaroitus on voimassa. Jos olosuhteet sallivat kokon polton, rakenna kokko palamattomalle alustalle ja kastele ympäristö huolellisesti. Kokon saa tehdä vain maanomistajan luvalla. Pidä riittävästi alkusammutusvälineitä kokon lähellä ja valvo tulta koko ajan. Sammuta palojäännös lopuksi vedellä, sillä tuhka voi pysyä kuumana jopa vuorokausien ajan. Jos tuli uhkaa levitä ympäristöön, soita välittömästi hätänumeroon 112.

Sään odotetaan olevan epävakaista juhannusviikonloppuna, joten varaa riittävästi lämpimiä ja sateen pitäviä vaatteita juhannusjuhlintaan. Pidä huolta itsestäsi ja läheisistä. Lataa kännykkään 112 Suomi-sovellus. Sen kautta hätänumeroon soitettaessa hätäkeskuspäivystäjä saa automaattisesti tarkat sijaintitietosi. Soita hätänumeroon vain todellisissa hätätilanteissa.

Vietä hyvä juhannus ilman meitä. Turvallista keskikesän juhlaa!

Toivottaa Länsi-Uudenmaan pelastuslaitosten väki


Aihealue:
  • Turvallisuus