Turvallisuus on vaakalaudalla savunpoiston jumittaessa

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä
9.10.2015 klo 17.19

Naapurissa soi palovaroitin. Avaat oven kerrostalon rappukäytävään mutta se on täynnä savua. Suljet oven, soitat hätänumeroon 112 ja jäät odottamaan apua omaan asuntoosi. Kahdeksan minuutin kuluttua kuulet paloautojen sireenit. Pelastuslaitos on paikalla. Palomiehet yrittävät avata porraskäytävän savunpoistoluukut päästäkseen evakuoimaan asukkaat turvaan ja mennäkseen sammuttamaan paloa. Luukut eivät kuitenkaan avaudu. Nopein ja turvallisin keino on poissa pelistä. Luukkujen avaaminen väkivoimalla, asukkaiden evakuointi parvekkeiden kautta tai savun poisto käytävästä tuulettimien avulla on hidasta ja aika tulipalotilanteessa kortilla.

Vuosittain tapahtuu useita yllä kuvatun kaltaisia tilanteita. Viimeksi viime viikolla Länsi-Uudenmaan alueella oli kerrostalopalo, jossa savunpoistojärjestelmä ei toiminut. Savunpoistoluukkujen tai -ikkunoiden tehtävänä on saada savu ja myrkylliset palokaasut poistumaan porraskäytävästä. Ne turvaavat siten asukkaiden poistumista, helpottavat pelastajien toimintaa ja vähentävät savuvahinkoja. Pelastuslaitos käynnistää savunpoiston saapuessaan paikalle ja hoitaa savutuuletuksen hallitusti. Liian usein savunpoistolaitteiston toiminnassa on häiriöitä ja luukut eivät syystä tai toisesta avaudu.

Savunpoistoluukkujen toimimattomuuden taustalla on usein puutteellinen suunnittelu tai asennus tai käyttövirhe. Luukkujen säännöllinen huolto ja testaus toisivat ongelmat ajoissa esille ennen vakavan vaaratilanteen syntymistä tulipalotilanteessa. Yleisiä syitä savunpoistolaitteiston toimimattomuuteen ovat esimerkiksi avausvaijerin jumiutuminen tai irtoaminen, luukku on lukittu tai peitetty, talvella vesi on jäädyttänyt luukun tai mekanismin varavoima-akuista on virta loppunut. Pelastuslain mukaan toiminnanharjoittaja sekä rakennuksen omistaja ja haltija vastaavat kukin osaltaan savunpoistolaitteiston toimintakunnosta, huollosta ja tarkastamisesta. Voit kysyä oman taloyhtiösi huoltoyhtiöltä tai hallitukselta, onko kiinteistön savunpoistolaitteisto asianmukaisesti asennettu, huollettu ja testattu.

Säännöllinen huolto ja testaus avainasemassa

Ikkuna, jonka saa auki savunpoistojärjestelmän avulla.
Savunpoistoikkuna kerrostalon porraskäytävän yläpäässä. Ikkunan saa avattua katutasosta sähköisen laukaisujärjestelmän avulla.

Savunpoistolaitteiston käyttö- ja huolto-ohjeesta löytyy tiedot, miten usein laitteisto pitäisi testata ja mahdolliset akut vaihtaa. Yleisin laitevalmistajien ilmoittama huoltoväli on yksi vuosi. Laitteisto on huollettava valmistajan ohjeen sekä kunnossapito-ohjelman mukaisesti. On tärkeää, että tarkastuksen tekevällä on riittävä asiantuntemus ja varaosat laitteiston huoltamiseksi. Jos varsinaista huoltokirjaa ei ole, voi toimenpiteet kirjata vaikka ruutuvihkoon, josta käy ilmi milloin savunpoistoluukkuja tai -ikkunoita on huollettu ja viimeisimmän tarkastuksen ajankohta sekä tekijän allekirjoitus.

Vanhemmissa kerrostaloissa savunpoistolaitteistoa ei välttämättä ole. Pelastuslaitos suosittelee, että savunpoistolaitteisto asennetaan porrashuoneeseen viimeistään seuraavan peruskorjauksen tai vastaavan toimenpiteen yhteydessä. Savunpoisto toteutetaan katutasolta laukaistavien savunpoistoluukkujen, -ikkunoiden tai savunpoistopuhaltimien avulla. Länsi-Uudenmaan pelastuslaitos haluaa muistuttaa taloyhtiöitä kaikkien turvallisuutta parantavien laitteiden sekä pelastusteiden käyttökelpoisena pitämisestä.

Lisätietoa savunpoistolaitteistoista:
Länsi-Uudenmaan pelastuslaitos, päivystävä palotarkastaja, arkisin klo 9.00–11.30, p. 09 816 26815.

Älä mene savuiseen porraskäytävään

Tulipalotilanteessa on tärkeää muistaa sulkea asunnon ovi palon ja savun leviämisen rajoittamiseksi.

Jos asunnossasi on tulipalo:

- Pelasta vaarassa olevat.
- Sammuta tulipalo, jos se omaa turvallisuuttasi vaarantamatta on mahdollista.
- Poistu huoneistosta.
- Sulje ovi.
- Soita 112, kerro hätäkeskukselle tilanne. Noudata saamiasi ohjeita.

Jos muualla, kuin omassa asunnossasi palaa, ja porrashuoneessa on savua:

- Sulje ovi. Pysy asunnossasi.
- Soita 112 ja vastaa esitettyihin kysymyksiin. Noudata saamiasi ohjeita.
- Mene parvekkeelle tai ikkunan luo. Kun pelastuslaitos saapuu, ilmaise sijaintisi.

Jos kuulet, että naapurisi palovaroitin hälyttää, pyri nopeasti selvittämään onko kyseessä oikea tulipalo ja soita tarvittaessa hätänumeroon 112.


Aihealue:
  • Paloturvallisuus