Vaaratiedotteet myös 112.fi-sivustolle

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä
2.3.2018 klo 16.25

Hätäkeskuslaitoksen tiedote 1.3.2018

Maaliskuun alussa 2018 Hätäkeskuslaitos ottaa käyttöön 112.fi-verkkosivustollaan uuden osion väestön varoittamiseen. Suomen- ja ruotsinkielisille etusivuille tulevassa osiossa julkaistaan jatkossa kaikki annetut vaaratiedotteet sekä niiden mahdolliset jatkotiedotteet ja vaara ohi -tiedotteet. Uudella palvelulla Hätäkeskuslaitos haluaa vastata tarpeeseen, joka on tullut esille kansalaispalautteiden kautta.

Nyt käyttöönotettava Vaaratiedote-osio tulee näkyviin 112.fi-verkkosivuston suomen- ja ruotsinkielisille etusivuille vain silloin, kun vaaratiedote on voimassa.

- 112.fi-sivuston Vaaratiedote-osiossa näkyvät vain kulloinkin voimassa olevat vaaratiedotteet, eikä osioon muodostu arkistoa annetuista vaaratiedotteista. Osio tulee näkyviin etusivun oikeaan yläkulmaan ja se varaa käyttöönsä tarvitsemansa tilan sen mukaan, kuinka monta vaaratiedotetta on aktiivisena samaan aikaan, kertoo johtokeskuksen päällikkö Jyrki Heinonen Hätäkeskuslaitokselta.

Vaarallisesta tapahtumasta annettava ensimmäinen vaaratiedote julkaistaan Vaaratiedote-otsikon alla. Tämän jälkeen samaan tapahtumaan liittyvä seuraava vaaratiedote voidaan julkaista oman Jatkotiedote-otsikkonsa alle. Vaara ohi -otsikon alle puolestaan julkaistaan vaaratiedote, joka kertoo vaarallisen tapahtuman olevan ohi.

- Toteutusratkaisulla pyritään helpottamaan tiedon löytymistä ja selkeän aikajärjestyksen muodostumista, selvittää Heinonen uutta toimintatapaa.

Uusi palvelu ei korvaa lain mukaista vaaratiedotteiden välitysjärjestelmää.

- Hätäkeskuslaitos osallistuu virallisen välitysjärjestelmän kehittämiseen vuoden 2018 aikana yhdessä Yleisradion ja muiden välitysjärjestelmään liittyvien sidosryhmien ja yhteistyökumppanien kanssa. Verkkosivustolla olevalla julkaisuosiolla haluamme täydentää välitysjärjestelmää ja tavoittaa myös niitä kohderyhmiä, joita virallinen välitysjärjestelmä ei tavoittaisi, korostaa Heinonen.
Hätäkeskuslaitos julkaisee vaaratiedotteet myös sosiaalisen median palveluissaan Facebookissa ja Twitterissä.

Vaaratiedotteella varoitetaan väestöä

Vaaratiedote on toimivaltaisen viranomaisen antama tiedote, jonka tarkoitus on varoittaa vaarallisesta tapahtumasta. Tarpeen vaatiessa tiedote myös ohjeistaa, miten suojautua vaaralliselta tapahtumalta tai sen seurauksilta ja miten välttää vaaratilanteita. Toimivaltaiset viranomaiset toimittavat laatimansa vaaratiedotteet hätäkeskukseen ja Hätäkeskuslaitos välittää varmennetut vaaratiedotteet edelleen Yleisradioon (YLE). Hätäkeskuslaitos voi antaa vaaratiedotteen myös itsenäisesti hätäliikenteen häiriötilanteissa.

Vaaratiedotteita välittävät Yleisradion (YLE) ja kaupallisten radioiden radiokanavat. Yleisradio (YLE) julkaisee annetut vaaratiedotteet Teksti-TV:ssä ja verkkosivuillaan. Lisäksi vaaratiedotteen antava viranomainen voi päättää, että vaaratiedote välitetään tiedoksi myös televisiossa. Tilannekohtaisesti vaaratiedotetta on tarvittaessa täydennettävä toisella, ja tarpeen mukaan useammallakin tiedotteella. Viranomaiset voivat varoittaa väestöä myös suoraan esimerkiksi ovelta ovelle -tiedottamisella, kaiutinautoja tai väestöhälyttimiä käyttäen sekä verkkoviestinnän ja mediatiedotteiden avulla.

Hätäkeskuslaitoksen verkkosivut 112.fi