Vältä joulunajan riskit – luo turvallinen joulu itsellesi ja lähimmäisillesi

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä
17.12.2013 klo 10.30

Joulunaikaan kuuluu erityisiä turvallisuusriskejä, joiden huomioiminen edesauttaa turvallista joulua. Kynttilöiden polttamisessa, tulisijojen lämmittämisessä ja jouluruokien valmistuksessa on syytä olla huolellinen. Länsi-Uudenmaan pelastuslaitos pyytää alueen asukkaita huolellisuuteen myös kiireisenä joulunaikana.

Pidä huoli perheen pienimmistä

Länsi-Uudenmaan pelastuslaitos toivoo lasten huomioimista ja varovaisuutta kynttilöiden käyttöön. Älä jätä kynttilöitä valvomatta tai liian lähelle syttyviä asioita, kuten verhoja tai joulukoristeita. Suojele lapsia ja lemmikkejä tulelle altistumiselta, älä jätä heitä yksin tulen tai tulivälineiden kanssa.

Tulitikut ja sytyttimet tulee myös pitää poissa lasten ulottuvilta. Varoita lapsia kynttilä- ja tulitikkuleikkien seurauksista. Opeta, miten tulipalon sattuessa tulee toimia. Tarkista, että hätänumero on kotona tallessa ja helposti saatavilla, ettei sitä tarvitse hädän hetkellä etsiä. Kerro lapsille milloin ja miten hätänumeroon soitetaan. Tarkista, että lapsi osaa kertoa kotiosoitteensa.

Oma koti lämpimäksi turvallisesti

Ilmojen kylmetessä tarve kodin lämmölle kasvaa. Puu- ja sähkölämmitteisenkin kodin lämmityksessä on syytä olla huolellinen. Pitkään kylmänä olleen tulisijan liian nopea ja raju lämmittäminen voi vaurioittaa tulisijaa ja savuhormia, sekä niiden välistä liitosta. Hormiin saattaa syntyä halkeamia, joista tulipalo leviää pahimmassa tapauksessa talon rakenteisiin ja niistä edelleen koko taloon.

Laita pesään aina vain muutama puu kerrallaan. Seuraavia pesällisiä polttaessa voi puiden määrää vähitellen lisätä. Tutustu huolellisesti tulisijan käyttöohjeisiin. Joitakin varaavia takkoja saa lämmittää vain pari pesällistä. Myös sähkölämmittimien kanssa tulee olla huolellinen, eikä niitä pidä missään nimessä peittää.

Myös mökillä joulua viettäessä on hyvä kiinnittää huomiota lämmitykseen. Säilytä tuhka erillisessä kannellisessa peltiastiassa. Tarkista, että vapaa-ajanasuntosi palovaroittimet toimivat. Muista, että viimeinen sammuttaa kynttilät mökilläkin.

Ulkotulet oikeille paikoille

Ulkotulet tulee sijoittaa vähintään kolmen metrin päähän kulkuteistä ja 3–10 metrin etäisyydelle rakennuksista. Asettele ulkotulet tukevasti lumihankeen, palamattomaan astiaan tai telineeseen. Ulkotulia ei saa koskaan polttaa sisällä, parvekkeella, kuistilla tai katoksen alla. Niitä ei tule polttaa myöskään sadekelillä roiskevaaran vuoksi.

Pohdi etukäteen, miten toimit vaaratilanteessa

Mieti ennalta miten toimit tulipalossa ja mitä kautta voi pelastautua, jos normaalia kulkureittiä ei voi käyttää. Jos esimerkiksi havaitset kerrostalossa käytävällä savua, oikea tapa toimia on hälyttää apua, pitää ovet suljettuina ja odottaa palokunnan saapumista omassa asunnossa. Savuiseen tilaan tai porraskäytävään ei tule mennä. Tarkista, että kotisi palovaroittimet ovat toimintakunnossa.

Huolella saunassa

Älä kuivata pyykkiä saunassa. Kotien tulipalot alkavat usein kiukaalle pudonneista pyykeistä. Pidä sammutuspeite näkyvillä ja helposti saatavilla, harjoittele sen käyttöä etukäteen.

Jouluvaloilla tunnelmaa ilman palovaaraa

Jouluvalot ovat tärkeä tunnelmanluoja sekä sisä-, että ulkotiloissa. Käytäthän oikeanlaisia valoja. Ulkona ja kosteissa tiloissa tulee käyttää vain ulkokäyttöön suunniteltuja jouluvaloja. Tuotteen käyttötarkoitus selviää pakkauksesta tai käyttöohjeesta. Älä käytä rikkinäisiä jouluvaloja, jotka voivat aiheuttaa sähköiskun tai tulipalon vaaran. Kerrostaloissa tulee muistaa, ettei porraskäytävään saa laittaa kuusia tai sähkövaloja. Pienimuotoiset ovikoristeet ja kranssit ovat sallittuja.

Joulumieltä liikenteessä

Joulunaikaan liikenne on täynnä kiireisiä ja tehtäviään suorittavia kanssamatkustajia. Muista maltti ja joulumieli liikenteessä, huomioi keliolosuhteet ja muut tienkäyttäjät. Jalankulkijana käytä aina heijastinta, pukeudu lämpimästi ja kulje varovasti liukkailla teillä.

Joulu on rauhan, levon ja yhdessäolon aikaa. Aikuisen vastuulla on turvata myös lapsen joulumieli. Annathan lapsellesi turvallisen, sopuisan, kiireettömän ja raittiin joulun.

Länsi-Uudenmaan pelastuslaitos toivottaa lämmintä ja turvallista joulunaikaa.


Lisätietoa: 

www.facebook.com/lansiuudenmaanpelastuslaitos
www.twitter.com/lupelastus
www.spek.fi
www.turvallistajuhlaa.info
www.elakoon.fi
www.annalapselleraitisjoulu.fi


Aihealue:
  • Liikenneturvallisuus, 
  • Paloturvallisuus, 
  • Turvallisuus
Kohderyhmä:
  • Lapset ja perheet, 
  • Maahanmuuttajat, 
  • Nuoret, 
  • Perheet, 
  • Seniorit