Vietä turvallinen juhannus

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä
14.6.2019 klo 16.58

Länsi-Uudenmaan pelastuslaitos ja poliisilaitos toivottavat alueensa asukkaille mukavaa ja turvallista juhannusta. Jotta juhlinnassa ei tarvittaisi viranomaisten apua, on hyvä ottaa huomioon muutamia turvallisuuteen liittyviä asioita.

Vesillä tulee toimia viisaasti

Lapsia on vahdittava huolellisesti ja valppaasti veden äärellä. Pienet lapset on pidettävä vedessä aikuisen käden mitan päässä. Arvioi oma uimataitosi realistisesti, älä lähde uimaan liian kauas rannasta. Lihaskramppi voi yllättää, voimat ehtyä tai tulla muu ennalta arvaamaton tekijä, minkä vuoksi uinti muuttuu haasteelliseksi. Ota kaveri mukaan rannalle kaiken varalta, jos jotain sattuu. Tuntemattomaan veteen ei pidä hypätä vaan ensin varmistaa, ettei pinnan alla piile vaaroja. Veneillessä pelastusliivit on osa jokaisen mukanaolijan asustetta. Alkoholi liittyy usein hukkumiskuolemiin, ethän siis saata itseäsi päihtyneenä vesillä vaaraan.

Toimi tulen kanssa huolellisesti

Grillatessa varmista, ettei grillin lähellä tai yläpuolella ole mitään syttyvää. Varaa alkusammutusvälineitä, kuten sammutuspeite tai puutarhaletku lähettyville. Jos rasvainen ruoka syttyy grillissä palamaan, sammuta palo tukahduttamalla esimerkiksi sammutuspeitteellä. Huolehdi, etteivät lapset ja lemmikit pääse kosketuksiin kuuman grillin kanssa. Ennen kaasugrillin käyttöä tarkista, että kaasuletku on kunnossa eikä vuoda. Tuhka tulee säilyttää palamattomassa, kannellisessa astiassa. Roskikseen tuhkan tai kertakäyttögrillin voi laittaa vain, jos se on 100 % jäähtynyttä. Lämmitä mökkisaunaa maltillisesti niin, etteivät rakenteet ja hormi kuumene liikaa.

Juhannuskokot ja mahdolliset metsäpalo- ja kovan tuulen varoitukset

Metsä- tai ruohikkopalo- tai kovan tuulen varoitusten aikaan ei avotulta saa tehdä. Tarkista voimassa olevat varoituksen Ilmatieteen laitoksen verkkosivuilta www.fmi.fi/varoitukset. Pelastusviranomaiset tiedottavat lähempänä juhannusta, miten säähän liittyvät varoitukset ovat voimassa.

Jos poltat juhannuskokkoa, rakenna se palamattomalle alustalle ja poista syttyvä kasvillisuus riittävän laajalta alueelta. Kastele ympäristö huolellisesti. Muista, että tulen sytyttäjä on aina vastuussa mahdollisista vahingoista. Tuo riittävästi alkusammutusvälineitä kokon läheisyyteen. Valvo tulta koko ajan. Muista, että kokon polttamiselle tulee aina olla maanomistajan lupa. Sammuta palojätteet lopuksi vedellä, sillä tuhka voi pysyä kuumana jopa vuorokausien ajan. Mikäli tuli riistäytyy hallinnasta, soita hätänumeroon 112.

Hyvä mieli kaikilla ja maltti liikenteessä

Paras juhannus on sellainen, ettei kukaan loukkaannu henkisesti eikä fyysisesti. Omasta ja toisten juhlamielestä kannattaa huolehtia, jotta kaikilla olisi leppoisa hyvän mielen viikonloppu. Toimi niin, että myös lapset voivat nauttia yhteisestä juhlasta ilman aikuisten huolia tai aikuisista huolehtimista.

Unohda kiire ja muista maltti liikenteessä. Mökkisauna ja grillaus odottavat kyllä, tärkeintä on päästä turvallisesti perille. Jätä pelivaraa yllättävien tilanteiden varalta, esimerkiksi hirviemot ovat juuri vieroittaneet vuoden ikäiset poikasensa ja nämä nuoret eläimet saattavat säntäillä tielle. Huomioi keliolosuhteet ja nopeusrajoitukset. Kuskiksi sopii vain se, joka on selvinpäin.

Lataa puhelimeesi 112 Suomi-sovellus. Sovelluksen kautta hätänumeroon soitettaessa sijaintitietosi välittyvät automaattisesti hätäkeskukseen. Soita hätänumeroon vain todellisissa hätätilanteissa.

Parhaat juhlat vietät ilman meitä viranomaisia.

Hyvää ja turvallista juhannuksen aikaa!

Toivottaa Länsi-Uudenmaan pelastuslaitoksen ja Länsi-Uudenmaan poliisilaitoksen väki


Aihealue:
  • Turvallisuus