Alkusammutuskalusto

Yleisötapahtuman järjestäjän on varattava tapahtumaan riittävä määrä tarkoitukseen soveltuvaa alkusammutuskalustoa. Alkusammutuskaluston tulee olla oikein sijoiteltua sekä esteettömästi saatavilla ja sen sijainti on opastettava.
Ensiapu
Ensiapuvalmiuden tarkoituksena on antaa ensiapua loukkaantuneille ja sairastuneille tapahtumapaikalla. Tapahtumanjärjestäjällä on velvollisuus varata tapahtumaan sen luonteesta riippuen riittävä ensiapuvalmius. Yksiselitteistä tapahtuman ensiapuhenkilöstön määrää ei ole olemassa, joten ensiapuhenkilöstön määrä tulee suhteuttaa tapahtuman henkilömäärään, riskeihin sekä alueen kokoon.
Henkilömäärä
Kokoontumistilan maksimihenkilömäärä on määritetty rakennusluvassa. Maksimihenkilömäärään vaikuttavat rakennuksen paloluokka, pinta-ala ja uloskäytävien leveys. Tapahtumatilan rakennusluvan mukaista maksimihenkilömäärää tai ulkotapahtuman laskennallista maksimihenkilömäärää ei saa ylittää.
Ilotulitteet
Ilotulitusnäytöksen järjestämisestä on ilmoitettava paikkakunnan poliisille vähintään 14 vuorokautta ennen näytöksen järjestämistä. Ilmoituksesta tulee käydä ilmi näytöksen paikka, tarkka ajankohta ja millaisia välineitä näytöksessä aiotaan käyttää, varotoimenpiteet onnettomuuksien ehkäisemiseksi sekä käyttäjien henkilötiedot.
Käyttötarkoituksesta poikkeavat tilat
Yleisötapahtumat pyritään ensisijaisesti järjestämään kokoontumiseen tarkoitetussa ja suunnitellussa tilassa, kuten ravintolassa, teatterissa tai urheilu- ja monitoimihallissa. Mikäli yleisötapahtuma halutaan järjestää käyttötarkoitukseltaan poikkeavassa tilassa, kuten teollisuushallissa tai työpaikkatilassa, on tapahtumanjärjestäjän varmistuttava siitä, että tapahtuma voidaan järjestää kyseisessä tilassa turvallisesti. Kaikki tilat eivät sovi yleisötapahtuman järjestämiseen edes erityisjärjestelyjen avulla.
Nestekaasu
Nestekaasun säilytysmäärät on pidettävä mahdollisimman pieninä. Mikäli yleisötapahtumassa käsitellään tai varastoidaan nestekaasua yli 200 kiloa, on käsittely ja varastointi ilmoituksenvaraista. Lomake: Vaarallisten kemikaalien ja nestekaasun vähäinen teollinen käsittely ja varastointi
Pelastustiet
Pelastustie on hälytysajoneuvoille tarkoitettu ajotie. Pelastustiet tulee pitää pelastustiet ajokelpoisina ja esteettöminä koko tapahtuman ajan. Pelastustielle ei saa pysäköidä ajoneuvoja eikä asettaa muutakaan estettä. Suurissa yleisötapahtumissa pelastusteiden tulee näkyä pelastussuunnitelman yhteydessä olevassa karttaliitteessä.
Poistumisjärjestelyt
Rakennuksesta ja yleisötapahtuma-alueelta tulee voida turvallisesti poistua tulipalossa tai muussa hätätilanteessa. Rakennuksen jokaiselta poistumisalueelta sekä tapahtuma-alueelta tulee lähtökohtaisesti olla vähintään kaksi erillistä, tarkoituksenmukaisesti sijoitettua uloskäytävää. Uloskäytävien yhteenlaskettu vähimmäisleveys lasketaan tilan tai tapahtuman henkilömäärän mukaan.
Pyrotekniset erikoistehosteet
Pyroteknisten tehosteiden käytöstä vastaa aina ammattipyroteknikko. Ilmoitus pyroteknisten tehosteiden (esim. kipinäsuihkut, kaasuliekit) käytöstä on tehtävä pelastusviranomaiselle hyvissä ajoin ennen tapahtumaa, vähintään 14 vuorokautta ennen tapahtuman alkua.
Sähköturvallisuus
Yleisötilaisuuksissa käytetään usein tilapäisiä sähköasennuksia. Tilapäiset sähköasennukset on suunniteltava sekä toteutettava sähköturvallisuusmääräykset huomioiden. Ulkotiloissa tulee käyttää vain ulkokäyttöön tarkoitettuja sähkölaitteita ja -johtoja.
Tilapäiset rakennelmat
Varmista, että tilapäiset rakennelmat ovat turvallisia, tukevia ja valmistajan ohjeen mukaan koottuja. Huomioi ulkotapahtumissa erityisesti maaperän kantavuus, tuuliolosuhteet, tulvavaara ja sähköturvallisuus.
Tuliesitys
Tuliesitys yleisötapahtumassa vaatii kiinteistön omistajan/haltijan ja tarvittaessa maanomistajan luvan. Tuliesityksen järjestäjän on tehtävä ilmoitus esityksestä pelastusviranomaiselle hyvissä ajoin ennen tapahtumaa. Tuliesityksen vastuuhenkilö huolehtii siitä, että tulta käsitellään huolellisesti ja turvallisesti.