Använd fyrverkeripjäser på tryggt vis

  • Dela på Facebook
  • Dela på Twitter
27-12-2017 kl. 12.14

Försäljningen av fyrverkeripjäser börjar onsdagen 27.12. och pågår till nyårsafton 31.12. Avfyra endast godkända fyrverkeripjäser som saluförs i Finland. De godkända fyrverkeripjäserna har CE-märking eller TUKES-nummer. Det är förbjudet att använda nödraketer som fyrverkeripjäser. Osaklig avfyrning av nödraketer kan leda till onödiga spaningspådrag, i synnerhet vid hav och sjö.

Västra Nylands räddningsverket kontrollerar på alla försäljningsställen att säkerhetsarrangemangen och försäljarnas tillstånd är i sin ordning. Det finns 97 försäljningställen på området. Det är extra viktigt att fyrverkeripjäser inte säljs till personer under 18 år. Ifall räddningsverket observerar seriösa brister eller försäljning åt barn, kan försäljtillståndet dras in.

En säker användning av fyrverkeripjäser är på de vuxnas ansvar

Enligt lagen är det bara personer över 18 år som får köpa, inneha och använda fyrverkeripjäser. Du äventyrar väl inte ditt barns och andras hälsa genom att överlåta fyrverkeripjäser åt minderåriga!  Den som skaffar sig fyrverkeripjäser bär alltid ansvaret för deras användning.

Att avfyra fyrverkeripjäser är tillåtet från nyårsafton 31.12 kl. 18.00 till nyårsnatten 1.1 kl. 02.00. Ta reda på vilka begräsningar som råder i ditt område för avfyrning av fyrverkerier. Den som fyrar av fyrverkeripjäser bör vara fullvuxen och i nyktert tillstånd.

Skyddsglasögon också för åskådare

Förra nyårsafton stod fyrverkerier för 12 ögonskador som krävde sjukhusvård. Hälften av de personerna som skadades var minderåriga, av vilka fyra var åskådare. I fem av fallen detonerade fyrverkeripjäsen vid antändning, två skador uppstod som följd av att pjäserna begav sig iväg i fel riktning, och i ett fall skedde avfyrningen från den avfyrande personens hand. Två av ögonskadorna orsakades av gnistor från fyrverkeripjäserna. Förra året påträffades rekordmånga fyrverkeripjäser med produktfel och fem fyrverkeriprodukter drogs ur försäljning (källa: Tukes). Använd skyddsglasögon då du tänder fyrverkeripjäser. Det är bra om också publiken skyddar sina ögon.

Läs bruksanvisningen och följ bruksanvisningen. Se till att skyddsavståndet är tillräckligt. Kontrollera att platsen verkligen är lämplig för fyrverkeri. Det är du som tänder fyrverkeripjäser som bär ansvar för att platsen är säker. Lämpliga platser är öppna, såsom åkrar, fält och vattenområden. Rikta eller kasta aldrig fyrverkeripjäser mot människor, byggnader eller eldar. Det du skjuter upp kommer också ner, se till att pjäserna inte faller på människor eller byggnader.

Kontrollera att underlaget är stadigt, så att pjäserna inte kan falla omkull. Nu när nyår ser ut att bli snöfattigt är det det skäl att välja underlaget extra omsorgsfullt. Fyrverkerigrytor du kan stöda med till exempel stenar eller sand för att förhindra dem från att falla.

Tänd pjäsen med utsträckt arm, litet framåtböjd och aldrig med ansiktet ovanför pjäsen. Avlägsna dig till en plats på ett säkert avstånd när du har tänt fyrverkeripjäsen. Kom ihåg att hemmagjorda fyrverkeripjäser är farliga och kan ge upphov till allvarliga olyckor.

Samla upp de avfyrade pjäserna, se till att de har kallnat och släng i soptunnan. Butiken tar emot felaktiga och oanvända fyrverkeripjäser efter nyår och skickar dem vidare till importören.

Lokala begränsningar för fyrverkerier

Västra Nyland

• Fyrverkeripjäser får inte avfyras på industriområden.

• Hangö: I centrum får man endast avfyra fyrverkeripjäser på Regattastranden (liten allmän badstrand vid frihetsmonumentet).

• Raseborg: Karis, det är förbjudet att avfyra fyrverkeripjäser i järnvägsstationens omgivning. Ekenäs, i centrum får man endast avfyra fyrverkeripjäser på följande platser: Södra Viken, Ormnäs strand, Knipnäs strand, Handelshamnen ja Stallörsparken.

• Lojo: Sammatti, det är förbjudet att avfyra fyrverkeripjäser inom 300 meters radie från kyrkan.

Regler för användning av fyrverkeripjäser varierar mellan olika räddningsområden, så kom ihåg att granska tillvägagångssättet och reglerna i din kommun.

Västra Nylands räddningsverk önskar alla ett tryggt årsskifte och att allt går bra 2018!

Tukes: Fyrverkeripjäser


Ämne:
  • Säkerhet