Det är du som gör brandsäkerheten

20.11.2017 kl. 16.00

Var och en är själv den bästa personen att förbättra brandsäkerheten i sin närmaste krets. Det smartaste sättet att rädda hemmet är att göra detta på förhand genom att förhindra bränderna. När det verkligen gäller är primärsläckning och räddande av de nära och kära livsviktiga åtgärder som man bör öva på förhand. Brandsäkerhetsveckan utmanar alla finländare att förbättra brandsäkerheten 25.11 - 1.12 – och alla andra dagar.

I år presenterar brandsäkerhetsveckan fem olyckstillbud i människors vardag. Fyra av dessa tillbud uppstår i köket. Enligt statistiken är köket för finländarna en riskfylld miljö, och speciellt i samband med matlagningen kommer elden ofta lös enligt statistiken. Brandmän tvingas släcka köksbränder i genomsnitt tre gånger varje dag. Läs berättelserna. Via sidan kan du också skicka din egen berättelse för publicering.

En dag på brandstationen – upplevelser för hela familjen redan för tionde gången

Över 360 brandstationer på olika håll i Finland öppnar sina dörrar på lördagen 25.11. Under evenemanget lär man sig viktiga brandsäkerhetsfärdigheter och blir bekant med brandkårens verksamhet på roliga uppgiftskontroller. Hur tar man på sig brandmansutrustning? Hur använder man släckningsutrustning och hur tar man sig ut ur ett brinnande rum? De brandstationer som anordnar evenemanget finns på sidan En dag på brandstationen Över tjugo avtalsbrandkårer i Västra Nyland har öppet hus med trevligt program för hela familjen på brandstationerna: 
- Billnäs FBK
- Bobäck FBK
- Bromarv FBK
- Ekenäs FBK
- Espoon VPK
- Grankulla FBK
- Karis FBK
- Kauklahden VPK - Köklax FBK
- Kylmälä FBK
- Kyrkslätt FBK
- Leppävaaran VPK
- Långvik FBK
- Navala FBK
- Nummelan VPK
- Oitbacka FBK-VPK
- Paloniemen VPK
- Pitkäjärven VPK
- Pojo FBK
- Sjundeå FBK
- Skogby FBK
- Svartå FBK
- Sökö Sommarö FBK VPK
- Tuorilan VPK
- Veikkola VPK-FBK
- Vihtijärven VPK
- Virkkalan VPK
- Österby FBK.

Brandmeter – ett nytt säkerhetsmått

Eftersom en stor del av bränderna orsakas av människors verksamhet, kan antalet bränder också minskas. Brandsäkerhetsveckan har låtit utarbeta ett interaktivt verktyg för att förbättra brandsäkerheten hemma. Brandmetern tar sin användare till en brandsituation och berättar vad som gick bra och var det finns rum för förbättring.

På Brandsäkerhetsveckans webbplats finns förutom Brandmetern även mera detaljerade checklistor och tips för förbättrande av hemmets, bostadsbolagets, daghemmets och arbetsplatsens brandsäkerhet. Bekanta dig med Brandmetern

Är det dags att byta ut brandvarnaren till en ny på den Nordiska brandvarnardagen?

Brandvarnaren är en elapparat, och den håller alltså inte i evighet. Det finns skäl att byta ut brandvarnaren med 5-10 års mellanrum.

– Det samlas damm och fett i brandvarnaren. Också dess komponenter åldras. Därför bör man byta ut hela brandvarnaren regelbundet. Den Nordiska brandvarnardagen är en bra tidpunkt för bytet, säger experten Ira Pasi från Räddningsbranschens Centralorganisation i Finland.

Brandsäkerhetsveckan utmanar alla finländare ett förbättra brandsäkerheten. Brandsäkerhetsveckan erbjuder bra material till detta.

Ytterligare information:

Brandsäkerhetsveckan

Video: Kun hätä on suurin, sinä pelastat

Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö SPEK


Ämne:
  • Brandsäkerhet, 
  • Säkerhet