Fira en trygg midsommar

  • Dela på Facebook
  • Dela på Twitter
17.6.2019 kl. 12.57

Fira en trygg midsommar

Västra Nylands räddningsverk och polisinrättningen önskar alla invånare en trevlig och säker midsommar. Det lönar sig att ta några saker i beaktan gällande säkerheten så att festandet kan pågå utan att myndigheternas hjälp behövs.

Vid vattnet bör man uppföra sig klokt

Man skall vara uppmärksam och vakta barn vid vattnet. I vattnet får små barn vara högst en armlängd ifrån en vuxen. Var realistisk angående dina simkunnigheter, simma inte för långt ifrån stranden. Du kan bli överraskad av muskelkramp, utmattning eller råka ut för något oberäkneligt som gör simmandet krävande. Be en kompis med till stranden ifall det skulle hända något. I obekant vatten ska man aldrig hoppa i utan att kolla om det gömmer sig faror under ytan. Ute på vattnet ska alla i båten ha flytväst. Alkohol är ofta inblandad i drunkningsolyckor, håll dig borta från vattnet som berusad.

Var försiktig med elden

Säkra att du inte har något tändbart ovanför eller runt om grillen när du grillar. Håll alltid förstahandssläckningsutrustning nära, brandfilt och trädgårdsslang duger bra. Om fetthaltig grill mat tar eld, lönar det sig att kväva elden med till exempel en brandfilt. Se till att barn och husdjur inte kommer åt att röra den heta grillen. Kontrollera att gasslangen är i skick och att den inte läcker före du lägger i gång grillen. Askan skall bevaras i ett slutet obrännbart kärl. Askan och engångsgrillar kan endast slängas i ett sopkärl om du är 100 % säker att de har slocknat. Värm bastun försiktigt så att inte strukturen och rökkanalerna blir för heta.

Midsommarbrasor och eventuella varningar för skogsbränder samt hårda vindar

Under varningar för skogs- och gräsbrand samt vindvarningar är det förbjudet att göra upp öppen eld. Kontrollera varningar som är i kraft på meteorologiska institutets webbplats www.fmi.fi/varoitukset. Räddningsverket informerar närmare midsommaren hur varningarna angående vädret är i kraft.

Om du bränner midsommarbrasa, bygg den på ett obrännbart botten och gallra växtligheten runt om brasan. Vät närområdet noggrant. Kom ihåg att den som tänder elden alltid är ansvarig över eventuella skador. Hämta med dig tillräckligt med förstahandssläckningsutrustning till närheten av brasan. Övervaka brasan konstant. Kom ihåg att du alltid behöver markägarens lov för att bränna en brasa. Släck till sist med vatten, askan kan vara het i flera dygn. Om elden tar sig ur kontroll, ring nödnumret 112.

Alla på gott humör och lugnt i trafiken

Den bästa midsommaren är då ingen skadar sig psykiskt eller fysiskt. Det lönar sig att hålla reda på sin egen och andras feststämning så att alla har ett trevligt veckoslut. Kom ihåg att också barnen ska får njuta av den gemensamma festen utan att behöva bekymra sig över de vuxna.

Glöm brådskandet och håll dig lugn i trafiken. Bastun och grillen kan vänta, det viktigaste är att komma säkert fram. Lämna rum för överraskande situationer, älghonorna har som exempel nyss övergett fjolårskalvarna som kan röra sig mot vägarna. Håll ögonen på vädret och hastighetsbegränsningarna. Som kusk passar endast den som är nykter.

Ladda 112 Finland-applikationen. Då du ringer nödnumret så skickas din position automatiskt till nödcentralen med hjälp av applikationen. Ring endast nödcentralen i verkliga nödfall.

Den bästa festen firar du utan oss myndigheter.

Ha en trevlig och trygg midsommar!

Önskar Västra Nylands räddningsverk och polisinrättningen i Västra Nyland.


Ämne:
  • Säkerhet