Fira julen tryggt och ta hand om varandra!

  • Dela på Facebook
  • Dela på Twitter
22-12-2020 kl. 8.12

Detta år har varit exceptionellt och tärt på allas krafter på många sätt. Effekterna av coronapandemin och  begränsningarna på grund av denna har påverkat de dagliga livet och de sociala relationerna.

Julen närmar sig dock i år som alltid tidigare. Det är en tid att ta det lugnt, vila och slappna av. Vi hoppas att invånarna visar hänsyn till sina medmänniskor och firar jul ansvarsfullt och följer rekommendationerna och begränsningarna. Tillsammans värnar vi om julfriden och allas hälsa.

Små men viktiga gärningar ger trygghet i julfirandet. Se till att ljusen har ett eldfast underlag. Håll ett öga på brinnande ljus och se till att lågan inte kan komma åt lättantändliga tyger eller föremål i närheten. Lämna inte barn och husdjur ensamma med eld eller elddon. Släck ljusen när du lämnar rummet, och i synnerhet om du lämnar huset – även om det bara är för att slänga soporna.

Marschaller skapar stämning i mörkret. De ska placeras minst tre meter från förbindelseleder och 3–10 meter från byggnader. Placera marschallerna stadigt i en ställning eller ett eldfast kärl. Bränn inte marschaller inomhus, på balkongen, på verandan eller under ett skärmtak. Bränn inte heller marschaller när det är regnigt, det finns en risk för att elden stänker omkring.

När du lagar julmat, gör det när du orkar fokusera. Håll ett öga på maten i ugnen. Håll spisen och dess omgivning ren.

Kontrollera brandvarnaren en gång till och byt batterier vid behov. Om du inte själv kan byta batterier, be till exempel grannen om hjälp. Samtidigt kan du önska grannen en god jul. Ta det lugnt, andas, slappna av.

Även under helgerna är vi redo att rycka ut med räddningsfordon och ambulans. Vi hoppas ändå att vi inte behöver delta i julfirandet i hemmen.

Nu är det dags för en ansvarsfull fest under jul och nyår. Vi bryr oss om varandra, tar hand om varandra, tar hänsyn till andra. Vi värnar om julfriden, grälar inte och beter oss hyfsat. Om du dricker alkohol, drick rimligt och gärna med god mat. Ge dina nära och kära en trygg, harmonisk, rofylld och nykter jul.

Västra Nylands räddningsverk önskar en trygg, varmhjärtad och fridfull jul!

Julpynt på en julgran.