Fira påsken utan risk för gräsbrand

  • Dela på Facebook
  • Dela på Twitter
17-04-2019 kl. 14.27

Det fina vädret kan locka till olika trädgårdssysslor. All hyggesbränning och bränning av trädgårdsavfall skall man glömma den här påsken, eftersom prognosen om varning för gräsbrand är i kraft i södra Finland under slutet av veckan. Du kan kolla upp Meteorologiska institutets varningar från deras hemsida.

”Fjolårets torra gräs- och lövmassor har kommit fram under den smultna snön och fattar väldigt lätt eld, och en liten brand kan enkelt sprida sig okontrollerbart.” säger brandchefen Antti Lallukka från Räddningsverket i Västra Nyland. ”Vindförhållanden kan också överraska. En vindstilla morgon kan förändras snabbt till en blåsig dag, och elden rymmer till omgivningen”, fortsätter Lallukka.

Det har varit 39 markbränder i Nyland under april månad. Det är årligen just under april-maj som det är säsong för markbränder som orsakats av bränning av trädgårdsavfall och hyggesbränning. Människan är syndabocken till ungefär 70 % av markbränderna. ”Den här månaden har det varit 28 stycken flera markbränder än ifjol samma tid. Vädret är alltså idealt för markbränder. Senaste dagarnas torra och blåsigt väder har ökat risken för markbränder.  Jag önskar alla en glad och trygg påsk, utan öppen eld!” önskar brandchefen.

Man får inte göra upp öppen eld om det finns fara för att elden kan sprida sig till omgivningen

Man får inte göra upp öppen eld om det är hård vind eller varning för gräs- eller skogsbrand är i kraft. Med öppen eld menar man en brasa eller annan liknande användning av eld, som orsakar risk för att elden eventuellt kan sprida sig genom marken eller gnistor. Som öppen eld anses inte grillar som är isolerade från marken eller grillar gjorda av tegel eller stenar, som inte orsakar risk för att elden slipper att sprida sig. Räddningsverket ber alla medborgare att ta hand om att förebygga markbränder. Man bör också övervaka barnen så att dom inte hanterar eld, och att man håller olika tändare utom räckhåll från barnen. Den som gör upp eld är alltid ansvarig för skadorna, och ansvaret är stort då närliggande byggnader kan börja brinna.

Kommunerna rekommenderar oftast att göra av med trädgårdsavfallet på andra sätt än genom att bränna. Man kan kompostera ris och löv på ens egen gård eller genom att föra avfallet till en soptipp avgiftsfritt. På glesbygden kan det vara tillåtet att bränna trädgårdsavfall i små mängder, men i tätorter är det vanligtvis förbjudet pga. störande rök. Kolla din kommuns miljöbestämmelser om bränning av trädgårdsavfall. Det är nuförtiden förbjudet på alla ställen att bränna skräp och byggavfall.

Om du ser en markbrand, meddela genast om saken till nödnumret 112. Det är viktigt att man kan påbörja släckningsarbetet så snabbt som möjligt. Räddningsverken rekommenderar att man laddar ner 112 Suomi- applikationen till mobiltelefonen. Genom att ringa via applikationen till nödnumret får nödcentralen automatiskt din position, och hjälpen kommer fram snabbare.

Ruohoa ja metsänpohjaa palanut hyvin läheltä rakennuksia.


Ämne:
  • Säkerhet