Hemförråd

  • Dela på Facebook
  • Dela på Twitter

Hemförrådet är en del av den egna beredskapen inför överraskande situationer, såsom stormar, sjukdomsfall, strejker o.dyl. Det innebär att man skaffar mat och andra dagliga förnödenheter lite mer än vanligt. Det är bra att ha ett hemförråd som räcker i flera dagar, upp till en vecka. Hemförrådet består av livsmedel och varor som förbrukas i normal ordning, men som kompletteras efter användning.

Hemförrådet kan innefatta vanliga livsmedel för en vecka framåt enligt hushållets matvanor. Hemförrådet består också av t.ex. kärl för att lagra vatten, förstahjälpsutrustning och mediciner, jodtabletter, hushållsspecifika förnödenheter, hygienartiklar, radio och ficklampa med batteri samt lite kontanter.

Livsmedel som lämpar sig väl som hemförråd är särskilt produkter med god hållbarhet, såsom ris, makaroner, matolja, fetter, socker, en del mjölkprodukter, vatten och andra drycker, rotfrukter samt olika torrprodukter och konserver. Hemförrådet kan också innehålla t.ex. bröd och andra spannmålsprodukter, frukter, bär, grönsaker, ägg, kött- och fiskprodukter samt olika slags godsaker. Även frysvaror kan vara en del av hemförrådet, men under ett långt elavbrott smälter frysen och produkterna måste användas innan de blir varma.

Publicerad 23-09-2013 kl. 12.55 , uppdaterad 23-09-2013 kl. 13.38

Ämne:
  • Säkerhetsanvisningar, 
  • Befolkningsskydd, 
  • Säkerhet