Risker som sällskapsdjur orsakar

  • Dela på Facebook
  • Dela på Twitter

Sällskapsdjur kan oavsiktligt orsaka säkerhetsrisker hemma. Katter, hundar, kaniner och gnagare kan gnaga på elsladdar och på så sätt göra elektriska apparater farliga. En hund eller katt kan fälla ett ljus eller sätta på spisen av misstag och orsaka en brandrisk. Ett felaktigt lysrör i ett akvarium kan orsaka fara för elektriska stötar.

Det är viktigt att förebygga risker som sällskapsdjur orsakar i vardagen hemma och att garantera djuren ett säkert liv genom att förutse och undvika farosituationer. Fundera över ditt hem och miljön ditt sällskapsdjur rör sig i utomhus från en säkerhetssynpunkt.

Riskera aldrig ditt eget liv för ditt djurs skull, följ till exempel inte efter din hund ut på svag is, klättra inte upp i ett högt träd för att rädda din katt och återvänd inte vid en brand till ett rökigt utrymme för att leta efter ditt sällskapsdjur. Låt räddningsbranschens proffs ta hand om räddningsuppdragen. De har utbildning och den utrustning som behövs för att utföra räddningsuppdrag.

Kom ihåg att en fungerande brandvarnare räddar både människor och djur. Ett sällskapsdjur kan inte ringa efter hjälp, därför är en fungerande brandvarnare ett viktigt säkerhetsredskap då djuret är ensamt hemma. Grannar och förbipasserande kan larma hjälp till platsen om de hör brandvarnaren.

En stor och liten hund på en madrass.

Publicerad 08-10-2012 kl. 14.59 , uppdaterad 01-09-2020 kl. 15.21

Ämne:
  • Säkerhetsanvisningar